NI SLOVA O TORTURI POLICIJE: Deo vladajuće većine nezadovoljan izveštajem o primeni Zakona o javnim okupljanjima

I. D.S.

19. 05. 2021. u 09:13

NA dnevnom redu crnogorskog Parlamenta juče je bio Izveštaj primene Zakona o javnim okupljanjima u 2020. godini.

НИ СЛОВА О ТОРТУРИ ПОЛИЦИЈЕ: Део владајуће већине незадовољан извештајем о примени Закона о јавним окупљањима

Foto: Skupština.me

Sadržajem izveštaja nezadovoljni su u Demokratskom frontu gde navode da su u njemu navedene neistine, te da nema ni slova o tome da je lani u više navrata nad građanima i sveštenstvom primenjena tortura policije. Ipak, ministar policije Sergej Sekulović navodi da je izveštaj rađen po uzoru na prethodne, te da su u tom resoru hteli da ispoštuju zakonski rok za njegovo podnošenje.

- Na veoma čudan način je u izveštaju opisan događaj u Budvi gde su građani branili izbornu volju. Jasno je da se u junu nije desilo onako kako piše u izveštaju Centra bezbednosti. Svi su mogli da vide da građani nisu bili izazivači nereda, kao i da su upravo građani bili prebijani, šikanirani, trovani, hapšeni, a da je sa druge strane bila gola sila i policijska hunta. Moramo se setiti i hapšenja vladika - kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović, navodeći da izveštaj ne zaslužuje da bude usvojen.

Vladimir Martinović ispred Demokrata kazao je da je čitajući izveštaj shvatio da se policija ima malo čime pohvaliti do dolaska novog ministra. Kao propuste policije u prošloj godini Martinović takođe navodi događaje iz Budve i Nikšića, gde su kako kaže, funkcioneri te partije i koalicionih partnera, ali i građani doživljavali torturu policije.

Sadržaj izveštaja, koji je "puko zbrajanje i ništa više od toga", pozdravila je poslanica URA, Božena Jelušić, navodeći da su pojedinci očekivali da ministar u njemu iznosi presude za događaje u kojima nije učestvovao, te da je pohvalno što to nije učinio.

DRAGINjA BESNA

NA sednici je došlo i do verbalnog sukoba između poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković i Marka Milačića iz Prave Crne Gore. Poslanica je besno reagovala na ono što je Milačić izneo u vezi sa CPC. On je između ostalog kazao da nije bilo Ostroga i Đurđevih stupova ne bi postojala ni Crna Gora, te da bi trebalo da svi budu ponosni na Srpsku pravoslavnu crkvu i demokratiju koju je donela Crnoj Gori.

Poslanik Dragan Krapović (DCG) odgovorio je Jelušićevoj da niko nije očekivao da ministar bude sudija, već da ne prihvati da podnese izveštaj koji je lažan.

Ministar Sekulović je na prigovor o kvalitetu izveštaja kazao da kada je reč o tehničkom delu, Vlada nije učestvovala, i da je on već bio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te da su imali dilemu da li da izveštaj predaju u zakonskom roku ili da ulaze "dubinski u događaj po događaj", pišu ponovo, pa da izveštaj dobije drugi karakter.

- Procenili smo da je bolje da ispoštujemo zakonski rok, a svakako ćemo kroz dalju javnu raspravu i ovde u parlamentu pokrenuti pitanja za dešavanja iz prošle godine. Ono što mogu da garantujem jeste da izveštaj za 2021. godinu neće biti ovakav - poručio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a