"DA VODIMO RAČUNA JEDNI O DRUGIMA!" Bdenije uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog (VIDEO)

Novosti online

12. 05. 2021. u 14:46

NjEGOVO Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog, u utorak 11. maja 2021. svečano bdenije sa petohljebnicom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, uz molitveno učešće sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

ДА ВОДИМО РАЧУНА ЈЕДНИ О ДРУГИМА! Бденије уочи празника Светог Василија Острошког (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Molitveno sabranje uveličali su gosti proslavljanja praznika Svetog Vasilija Ostroškog, koji je hramovna slava Sabornog hrama u Nikšiću: Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Serije, koji je u nastavku odslužio jutarnje bogosluženje, te predstavnici vlasti Republike Srbije.

Tokom svete službe Vladika je u čin ipođakona rukoproizveo dr teologije Krsta Stanišića, inače sina paroha podgoričkog protojereja-stavrofora Dragana Stanišića, profesora Cetinjske bogoslovije.

Pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom Hristos vaskrse!, Episkop Joanikije je zaželio da ih prati zastupništvo Svetog Vasilija, da nose njegov blagoslov svojim domovima, u svojim srcima i dušama i da ih blagoslov Ostroškog Čudotvorca oplemenjuje, krijepi, hrabri.

- Da uvijek idemo naprijed svi zajedno, podržavajući jedni druge, ljubeći jedni druge, prevazilezeći sve nesporazume koji se pojavljuju, da se među nama zacari mir, ljubav, pravda i dobrota - kazao je Vladika, dodajući:

- Velika nam je radost kada na ovakve praznike, kao što je Sveti Vasilije, a Sveti Vasilije je izuzetan praznik, za grad Nikšić poseban doživljaj i datum, za manastir Ostrog naročito, ali i za cio srpski narod, dakle, kada na ovakve praznike imamo drage goste.

Rečima srdačne dobrodošlice pozdravio je Vladiku bihaćko-petrovačkog G. Sergija.

- On je bio sa nama kad nas je pohodio Sveti Vasilije Ostroški krajem 2019. godine, kada nam je bilo veoma teško, te smo prizvali u pomoć Sveca Ostroškog da nam dođe, da nas ukrijepi i sabere, kad je ona ledena kiša u hladnim decembarskim danima nas zalivala, ali nas je grijala toplota i blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog, kada smo se ovdje objedinili oko njegovog ćivota i dobili slogu, snagu i jedinstvo da se borimo protiv nepravde. Borili smo se najjačim oružjem, a to je vjera, istina, pravda, dobrota, milost, mir, ali i odvažnost da ostanemo vjerni svojim svetinjama i zavjetima naših otaca po svaku cijenu. Bog i Sveti Vasilije su nas ukrijepili.

- Hvala dragi Vladiko Sergije što si i sada sa nama kada nam je mnogo lakše, jeste da nas pritiska još uvijek ova epidemija i mjere koje su zavedene, mora ih biti, naravno, ali kad su mjere, tada smo još više upućeni da se molimo Bogu, da prizivamo Božji blagoslov i čudotvornu Božju silu, milost i blagodatnu silu koja djeluje preko Svetog Vasilija Ostroškog da svima bude na zdravlje, spasenje i iscjeljenje. Daj Bože zdravlja i oslobođenja od ove nemani, koja je zahvatila cio svijet - rekao je Njegovo Preosveštenstvo.

On je dobrodošlicom pozdravio i ostale goste Svetovasilijevskog sabranja u Nikšiću.

- Izuzetno nam je drago što su večeras sa nama dragi gosti iz vlasti Srbije: ministar u Vladi Srbije g-din Nenad Popović, koji nam je došao sa velikom ljubavlju, direktor Kancelarije za vjere u Vladi Republike Srbije g-din Vladimir Roganović i poslanik u Skupštini Srbije Jovan Palalić. Dobro nam došli da podijelimo ovu radost svi zajedno. Posebno nam je drago što je sa nama i novi gradonačelnik Nikšića g-din Marko Kovačević koga pozdravljamo i čestitamo mu na ovoj važnoj i odgovornoj dužnosti. Srećni smo što je, posle dvije decenije, sa nama i gradonačelnik grada Nikšića, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na ovom slavlju u Nikšiću. Neka bude g.-dine Kovačeviću sa srećnom i sa Božjim blagoslovom. Dužnost koja Vas je zapala je, sigurno, zaslužena i sa najvećim povjerenjem svih građana Opštine Nikšić - rekao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Naveo je da će u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, sjutra, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služiti Vladika dioklijski G. Metodije, a praznično sabranje uveličaće čin rukopoloženja novog đakona Krsta Stanišića.

- Sjutra veče, ako Bog da, mi ćemo se, opet, sabrati ovdje u hramu, molićemo se Bogu Pozivamo naravno, sve da poštuju mjere, ali poštovanje i ljubav prema Svetom Vasiliju nikako, niti želimo, niti možemo i daleko to bilo od nas da sprečavamo bilo koga da iskaže svoju ljubav prema Svetom Vasiliju. Da vas zamolim, pošto su, zaista, naše vlasti dobro shvatile koliku ljubav prema Svetom Vasiliju naš narod gaji, ali da poštujemo mjere i da budemo civilizovani građani, hrišćani, jer hrišćani su dužni da čuvaju red i poredak u državi, da taj red i poredak bude na što većem nivou, da vodimo računa jedni o drugima, jer, ipak, ova bolest traje. Vrlo često smo neodgovorni, a to kao hrišćani nikada ne bi smjeli da budemo - rekao je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, poručivši:

- Svima srećan praznik, Sveti Vasilije sve da blagoslovi, naročito bolesnike da posjeti svojom čudotvornom silom, da ih podigne sa postelja i da ih vrati zdrave njihovim porodicama. Svi da se radujete, svima na zdravlje. Hristos vaskrse!  

Službu su pojanjem upotpunile dve pevnice: Beogradski muški hor i hor Svete mati Angeline iz Nikšića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije