IZABRANOG LEKARA NEMA 2.000 DECE: Manjak pedijatara u podgoričkom Domu zdravlja nikako da se reši

I. D. S.

20. 04. 2021. u 08:50

U PODGORIČKOM Domu zdravlja više od 2.200 dece nema izabranog lekara, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА НЕМА 2.000 ДЕЦЕ: Мањак педијатара у подгоричком Дому здравља никако да се реши

Foto: DZPG.me

Prema rečima načelnika pedijatrije u Podgorici Momčila Vukčevića, taj broj je i veći, s obzirom na to da postoji veliki broj stanovnika čije se mesto prebivališta vodi u drugim opštinama. Navodi i da pedijatara uvek fali, pa očekuju da resorno ministarstvo dodeli više specijalizanata za tu oblast medicine.

Kako je kazao Vukčević, u DZ Podgorica trenutno radi 28 pedijatara, te u toku godine očekuju dolazak još njih četvoro sa specijalizacije, a početkom sledeće još dva. Ističe da pedijatara uvek nedostaje, ali da je trenutno aktuelna inicijativa Udruženja pedijatara prema Ministarstvu zdravlja za dodelu što više specijalizacija na svim nivoima zdravstvene zaštite dece.

- Pedijatrija je u sklopu primarne zdravstvene zaštite od izuzetnog značaja i u nju bi trebalo ulagati i stvoriti što bolje uslove za praćenje najvažnijeg dela stanovništva - poručio je Vukčević.

On je napomenuo da se trude da jednako pružaju zdravstvene usluge i deci koja nemaju izabranog pedijatra, da su ta deca na listi čekanja ako nema slobodnih mesta, ali da im pružaju i preventivne i kurativne usluge koje su potrebne. Vukčević je pojasnio da kada određeni broj pacijenata iz pedijatrijskog uzrasta pređe kod izabranog lekara za odrasle, otvaraju se mesta za te pacijente koji su na čekanju, a dolazak novih specijalista će rasteretiti liste čekanja.

ZAŠTITA I U TOKU EPIDEMIJE

Govoreći o otežanim uslovima rada zbog trenutne epidemiološke situacije, Vukčević je rekao da su deca i uprkos tome dobila neophodno zdravstvenu zaštitu.

- Sprovođena je imunizacija po važećem kalendaru vakcinacije, osim MMR vakcine sa kojom smo zahvaljujući antivakcinalnom lobiju, a delimično i epidemiološkoj situaciji, u dosta velikom zakašnjenju - rekao je Vukčević i i pozvao roditelje da dovode decu na planiranu imunizaciju.

O problemu nedostatka pedijatara uglavnom gradu Crne Gore govori i Podgoričanka Tanja Radulović. Kako kaže, kada je rodila prvo dete pre tri godine, prijateljski savet dobila je još dok je bila u porodilištu - što pre da nađe izabranog lekara za bebu, nema ih mnogo.

- U Domu zdravlja u naselju u kojem živimo tada nije bilo pedijatra koji je tu za stalno. Kako su nam rekli, slobodnih mesta ima, ali su zamenski doktori. Ipak mi je bilo važno da jedan pedijatar prati dete od rođenja, pa smo izabrali lekara koji je malo udaljeniji. Drugo dete je rođeno pre pola godine i situacija je bila gotovo ista. Sada dvoje dece idu u dva različita doma zdravlja, jer mesta malo gde ima - kaže Radulovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)