PAMTE IH SAMO POTOMCI: Podgorica i Crna Gora zaboravile na žrtve bombardovanja grada na Morači početkom aprila 1941. godine

Veliša Kadić

11. 04. 2021. u 07:39

SVEĆA i očeva slika naslonjena na jednom betonskom bloku koji pritiska saksija sa veštačkim cvećem, iznad krstače na kojoj piše "Ovdje su grobovi žrtava bombardovanja", bile su sve što je 6. aprila evociralo na najstrašnije događaje pre osam decenija kada je Podgorica bombama zasipana, a njeni žitelji nevino stradali.

ПАМТЕ ИХ САМО ПОТОМЦИ: Подгорица и Црна Гора заборавиле на жртве бомбардовања  града на Морачи почетком априла 1941. године

Ostaci bombardovane Podgorice

Porodica Marka Velimirovića, podgoričkog terzije, takođe je jedna od stradalnih. Italijanska bomba ubila je njegovu majku Milicu (60), suprugu (Mariju), inače Čehinju, sinove Milorada (21), Vasilija (7) i ćerku Draginju (13).

- Marija je po svoj prilici bila svesna pogibije svoje dece, jer kada je kasnije pronađena i izvađena ispod ruševina kuće, lice joj je bilo potpuno izgrebano, a među prstima pramenovi kose. Njenoj patnji nije bilo kraja - priča, za "Novosti", Hadži Bogoljub Boban Velimirović, poznati pesnik, jedan je od mnogobrojnih žitelja Podgorice čiju su porodicu bombe zavile u crno.

OGORČEN je zbog nemara opštinskih, ali i državnih vlasti što su ovog puta zaboravile na ovaj tužni događaj i nevine žrtve njihovih sugrađana.

- Boli me duša zbog toga - dodaje naš sagovornik, koji je više puta pisao čelnicima Opštine da se pokrene inicijativa da nevino stradali dobiju spomen-ploču ili ulicu u njihovom rodnom gradu. - To mesto je prostor kod južnog zida dvorišta Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, gde je bio grob porodice mog oca Marka R. Velimirovića, ali i petoro stradalih prilikom prvog bombardovanja Podgorice 6. aprila 1941. godine. Nažalost, odgovora od nadležnih nema. Iz pijeteta prema žrtvama trebalo je nekoj od ulica ili trgova dati njihovo ime, jer bi se makar na taj način delimično odužili svojim sugrađanima, koji su poginuli na pravdi Boga! Mi, njihovi potomci, koji ih nikada nismo zaboravili, tražimo da to učine i oni koji danas upravljaju Podgoricom ili Crnom Gorom - kaže Bogoljub Velimirović. - Ali, zato imamo nemačko groblje u kome su sahranjeni pripadnici zloglasne SS divizije "Princ Eugen" koja je napravila genocid u Pivi i Velici, ubijajući čak i decu u kolevkama, trudnice, stare i iznemogle ljude.

Mesto stradanja nedužnih Podgoričana / Hadži Bogoljub Velimirović sa očevom slikom / Foto V. Kadić

ŠESTOG aprila 19 čeličnih ptica ubilo je oko 150 ljudi, a među njima je bilo i celih familija. Zahvaljujući Hadži Blažu Preleviću na mestu stradanja kod crkve postavljen je krst koji svedoči o tim poganim vremenima i zločinima. U minulom veku na Podgoricu su iz vazduha istresani smrtonosni tereti agresora i saveznika. Posledice teških razaranja osećale su decenijama mnogobrojne generacije. Ne zna se koliko je Podgoričana stradalo u jurišima bombardera, priča se - više od dve hiljade!

OBAVEST O POGIBIJI

NA posmrtnom plakatu, na kojem obaveštava građane da će u Hramu Svetog Đorđa davati pomen, Marko Velimirović je svojom rukom ispisao tužne stihove:

"Desetoro: ta velja grobnica - To je moja cijela porodica: otac, majka, moja žena draga, tri su kćeri, a četiri sina - divan porod uspomena živa. Crni Marko sam se u kući vije, kud ta sreća da ga na svijet nije."

Objavljeno je da je ovaj grad koji je jedva imao 16.000 stanovnika, u Drugom svetskom ratu bombardovan čak 84 puta! Najteže je bilo 5. maja 1944. kada se na grad sručilo 600 bombi teških preko 400 tona...

Da se zla vremena nikada ne zaborave potrudio se svojevremeno Kosta Čakić, novinar i publicista, čija je olovka ostavila veran zapis. Prvi put, kako navodi u knjizi o bombardovanju Podgorice "Pakao pod Goricom", varoš na obali Morače je napadnuta iz vazduha 10. avgusta 1914. godine u Prvom svetskom ratu, kada je poginuo jedan oficir, osmorica vojnika i 13 građana. Sledećeg jutra bombardovanje je usledilo 16. aprila, pa 4. juna i 24. decembra 1915. godine, ali najsmrtonosnije su bile one bombe koje su padale tokom Drugog svetskog rata. Upravo 6. aprila 1941. italijanski bombarderi su udarili na varoš podno Gorice (kada i na Beograd), sa dvomotornim bombarderima "savoja marketi" iz pravca Skadra sejući smrt. I posle toliko vremena danas se prilikom izvođenja građevinskih radova po Podgorici iskopavaju pa čak i u koritima reka.

PESMA

POVODOM ovog događaja, Hadži Bogoljub Velimirović napisao je pesmu "Podgorički grijeh smeta":

Trebalo bi da se digne

Zajednička kosturnica -

Svim žrtvama bombardera,

Čast da spasi Podgorica.

Kad spomenik ima onom

Što bombardovanje iska,

Nek sahrani kosti djece,

Valjda su joj rodno bliska.

To zlodjelo fašističko,

Ne spominje niko danas,

Podgoricu kad spopade

Smrtonosnih "ptica" talas!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!