POMOĆ U OBNOVI ZGRADE DŽEMALATA U HERCEG NOVOM: Pohvale za saradnju hercegnovske opštine i islamse zajednice

V.Vujnović

01. 04. 2021. u 20:03

DOBRA saradnja Islamske zajednice i lokalne uprave u Herceg Novom, koja će se u narednom periodu, između ostalog, ogledati u pomoći na rekonstrukciji stare zgrade Džemalata na Toploj, bila je tema sastanka reisa Rifata Fejzića i hercegnovskog imama Huseina ef. Hodžića sa predsednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima.

ПОМОЋ У ОБНОВИ ЗГРАДЕ ЏЕМАЛАТА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Похвале за сарадњу херцегновске општине и исламсе заједнице

Foto: Opštinska služba za informisanje

Pomoć u ovom projektu sastojaće se u sanaciji oštećene fasade, zanatsko-bravarskim radovima na fasadnim otvorima i ogradi, stolarskim radovima, sanaciji podzida i ulaznog platoa, kao i sanaciji enterijera,a pružiće je zajednički Opština Herceg Novi i Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta.

Ocenjeno je da ovaj projekat ima  poseban značaj za  kulturu Crne Gore u svetlu značaja koji ima Islamska zajednica ali I  potrebe Opštine Herceg Novi da doprinese jednokosti svih građana u ostvarivanju prava i očuvanju kulturne baštine verskih zajednica.

Osim dobrog odnosa koji su lokalna samouprava i Islamska zajednica imali i u prethodnom period, predsednik Katić, je posebno pohvalio saradnju sa hercegnovskim imamom Huseinom Hodžićem.

Naglasio je da su do sada zajedničkim snagama preduzeti koraci u rešavanju problema sa kojima se suočava ta verska zajednica. Dobar primer saradnje je svakako rekonstrukcija objekta na Toploj,koji se nalazi u blizini Muzeja "Njegoševa škola".

Značajan problem je, kako je rečenoi nedostatak grobnih mesta za vernike Islamske zajednice.

– To je problem začitav grad pa ćemo ga u narednom peridou rešavati na generalnom nivou, u vidu novog gradskog groblja za sve građane, sa posebnim delom za vernike Islamske zajednice - objasnio je Katić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić zahvalio je predsedniku Katiću i na razumevanju koje je i ranije pokazivaopa i tokom izgradnje mesdžida u Kumboru.

– Opština Herceg Novi nam nikada nije bila smetnja i prepreka da dođemo do tog objekta. Danas sam došao, pre svega, da se predsedniku Katiću zahvalim na tome, a on nas je dočekao novom pomoću u rekonstrukciji i opremanju objekta na Toploj. Mislim da muslimani u Herceg Novom imaju predsednika koji vodi brigu o svakom svom građaninu, što me jako raduje – kazao je Fejzić idodao da ova priča "daje snagu da verujemo da je rukovodstvo ove opštine u potpunosti spremno na dobru komunikaciju i saradnju".

Fejzić nakon posete  Herceg Novom obišao i druge objekte Islamske zajednice u Boki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!