UGOVORIMA DO SIGURNOSTI: Asistenti u nastavi deci sa smetnjama u razvoju traže rešenje radnog statusa

I. D. STOJADINOVIĆ

24. 03. 2021. u 06:34

VIŠE od 200 asistenata koji pomažu u nastavi deci sa smetnjama u razvoju zatražilo je od Ministarstva prosvete, nauke, kulture i medija da dugoročno reši njihov radno-pravni status na osnovu čega bi sa njima bilo moguće zaključivanje ugovora o radu na neodređeno i oslobodilo neizvesnosti koju osećaju između školskih godina.

УГОВОРИМА ДО СИГУРНОСТИ: Асистенти у настави деци са сметњама у развоју траже решење радног статуса

Foto NVU "Staze"

U dopisu resoru, na čijem je čelu Vesna Bratić, navode da je u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori na poslovima asistenata angažovano oko 320 osoba i da se taj broj ne menja. S druge strane, kako ističu, povećava se broj dece kojoj je potrebna njihova pomoć.

Oni od ministarstva traže da im se omogući sigurno zaposlenje, jer se dešava da deo školske godine ne rade ili nemaju ugovor na određeno.

- Postojeći Zakon o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama predviđa da se sa asistentima potpisuju ugovori na određeno vreme samo za vreme trajanja nastave u školama i predškolskim ustanovama. Asistenti smatraju da to treba promeniti i da se sa njima može zasnivati radni odnos na neodređeno vreme, s obzirom na to da se radi o radnim mestima koja su sistematizovana i za kojima postoji trajna potreba. Kako Zakon o radu propisuje Ugovor o radu na određeno vreme samo kao izuzetak i ograničava uslove kada se može zaključiti, ali i vreme na koje se može zaključivati u kontinuitetu, asistenti mole ministarstvo da razmotri njihovu molbu - ističe se u dopisu.

JEDAN ASISTENT NA TRI ĐAKA

IZ Udruženja dece sa smetnjama u razvoju "Naše sunce" ističu da i dalje nemaju dovoljan broj asistenata u nastavi u školama. Kako navode, roditelji tvrde da samo tokom dva časa učenici imaju podršku asistenata u nastavi, odnosno na tri učenika raposređen je jedan asistent.

Sa neizvesnošću da li će biti radno angažovana, pred početak svake školske godine suočava se i Podgoričanka M. P. koja kao asistent u nastavi radi već pet godina. Ona je kazala, za "Novosti", kako godinama nije mogla da se zaposli u prosveti sa strukom za koju se školovala, prihvatila je mogućnost da uz dodatnu edukaciju bude angažovana kao asistent u nastavi.

- Osim neizvesnosti, tu su i prekidi u primanjima, ugovor pokriva samo period školske godine, a nekome ni celi taj period od septembra do juna. Nadam se da će dopis koji su kolege ponovo uputile ministarstvu, ovog puta doneti rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri