NISMO DALI DOZVOLU ZA IZVOZ OTPADA: Agencija za zaštitu životne sredine o optužbama da su izazvali akcident

I. D. STOJADINOVIĆ

02. 02. 2021. u 07:39

U bivšem Brodogradilištu u Bijeloj na izvoz čeka velika količina pripremljenog opasnog otpada. Radioaktivni teret još neko vreme će biti u Bijeloj, s obzirom na to da se proverava da li su crnogorske institucije dale saglasnost za izvoz kancerogenog, umesto bezopasnog otpada, koji je završio u Ukrajni.

НИСМО ДАЛИ ДОЗВОЛУ ЗА  ИЗВОЗ ОТПАДА: Агенција за заштиту животне средине о оптужбама да су изазвали акцидент

Foto epa.org.mes

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine negirali su da su za to izdali dozvolu.

Istraživački centar NVO MANS pre nekoliko dana obelodanio je skandal da se oko 4.000 tone toksičnog otpada iz Crne Gore duže od godinu dana nalazi u ukrajinskoj luci Herson i to od kraja 2019. godine, kada je brod sa otrovnim otpadom, koji potiče iz "Porto Montenegra", uplovio u ukrajinske vode. Tamošnja lokalna policija otvorila je istragu o tome kako je francuska kompanija "Valgo" taj toksični otpad dopremila iz Bijele, koji je izvezen uz sve potrebne dozvole i nalaze da je bezopasan.

TUMAČENjE CETI

DOKUMENT ukrajinske laboratorije prosleđen je Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), uz molbu da protumače razliku između crnogorskog i ukrajinskog nalaza.

- Ono što nas navodi na zaključak je da se radi o potpuno različitim uzorcima jeste rezultat sadržaja naftnih ugljovodonika - navodi Danijela Šuković, direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja u CETI.

- Budući da se ova vrsta otpada nalazi na "žutoj listi", Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je prosledila obaveštenje o planiranom izvozu nadležnom organu Ukrajine. Agencija nije nadležna za karakterizaciju i klasifikaciju otpada, već je to Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore - saopšteno je iz Agencije.

SPORNO Otpad na Brodogradilištu Bijela, Foto MANS

Kako je MANS objavio, "Valgo" je od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore pribavio dozvolu za izvoz neopasnog kontaminiranog grita, a prihvat je obavila lokalna kompanija "Firma Arka" sa kojom je "Valgo" zaključio poseban ugovor. Oni su sada pod istragom ukrajinske policije zbog sumnje da su u procesu pribavljanja dozvola predali falsifikovana dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)