SRPSKI NACIONALNI SAVET: Radulović da poništi odluku o proterivanju Božovića

V. K.

15. 01. 2021. u 13:35

SRPSKI nacionalni savet je zatražio od Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore poništenje odluke o uskraćivanju gostoprimstva i proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića za personu non grata u Crnoj Gori.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ: Радуловић да поништи одлуку о протеривању Божовића

Foto. Arhiva

- Očigledno je ministarstvo vanjskih poslova svojom odlukom nekoliko dana pre formiranja Vlade odluku o proterivanju srpskog ambasadora donijelo ne iz objektivnih razloga, nego kao vid provokacije prema formiranju nove Vlade Crne Gore, Srbiji i srpskom narodu u Crnoj Gori. Da je to tako svedoče činjenice da  ambasador Vladimir Božović nije zvanično pozvan na konsultacije niti mu je dato bilo kakvo upozorenje - navode oni.

Odluka ministarstva je, kako dodaju, navodno donesena zbog njegove izjave na izložbi “Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja” u organizaciji Srpskog nacionalnog saveta, krovne organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori u kojoj je rečeno da “sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može menjati.

Ambasador je, kako podsećaju, dodao da “Velika i slavna Mojkovačka bitka kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila uvod u oslobađanje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

- Reagovanje Srbije na ovakvu odluku Ministarstva vanjskih poslova bilo je očekivano i u skladu sa diplomatskom praksom, ali je nakon toga kao akt dobre volje i iskrene želje za najboljim odnosima sa Crnom Gorom. Vlada Republike Srbije povukla odluku o uskraćivanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Srbiji Tarzanu Miloševiću - navode oni.

Iz Srpskog veća ističu da je bilo očekivano da nova Vlada poništi ne dobronamernu odluku odlazećeg ministra spoljnih poslova, kako bi se konačno počeli realizovati bratski i dobrosusedski odnosi, koji se deklarišu sa pozicija jedne i druge države.

Uskraćivanjem boravka srpskom ambasadoru u Podgorici, napominju oni, najviše je pogođen srpski narod u Crnoj Gori, koji je ostao bez mogućnosti najneposrednije veze sa institucijama Srbije.

- Kako je gotovo sigurno da Srbija neče tražiti agreman sa nekom novom ličnošću svog ambasadora u Crnoj Gori, pa od Vas gospodine Raduloviću zahtevamo da poništite neprincipjelnu i nerazumnu odluku bivšeg ministra vanjskih poslova -zaključuje se u saopštenju Srpskog nacionalnog veća koje potpisuje predsednik Momčilo Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

15.01.2021. 15:36

Иначе, назив тог скупа, те 1918-те године, био је "Велика Народна Скупштина Српског Народа Црне Горе"!! Скраћено се назива Подгоричком скупштином. Дакле, ради се о скупу Српског Народа Црне Горе, а Срба је по попису 1905 или 1909-те (нисам сигуран за годину) чинила 95% становништва Црне Горе. Велика већина тих Срба је била Хришћанске вере (већи број православаца а мањи католика) а мањина тих Срба је била Мухамеданске (како се тада народски звало), дакле Исламске вере. Сви Срби у Црној Гори су хтели уједињење, разлика је била у томе што је краљ Никола хтео да буде Краљ свих срба на Балкану и то му није пошло за руком, па је уз помоћ Италије покушао да се побуни против свог унука Александра. Инача обојица краљева и Никола и Александар су били Срби из Црне Горе, дакле Црногорци.