NEMA POVEĆANOG PRIJEMA PACIJENATA: Ministarka zdravlja Crne Gore u Beranama i Rožajama

M. S.

13. 01. 2021. u 19:50

НЕМА ПОВЕЋАНОГ ПРИЈЕМА ПАЦИЈЕНАТА: Министарка здравља Црне Горе у Беранама и Рожајама

Foto: Vlada CG

IAKO svakodnevno pregledaju veliki broj pacijenata u kovid ambulantama, u beranskoj bolnici nema povećanog prijema pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju, kazala je ministarka zdravlja Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, koja je obišla kovid odeljenje u Opštoj bolnici u Beranama, kao i stacionar u Domu zdravlja u Rožajama.

- Danas prilikom posete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente pozitivne u kovid odeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredeljene za obolele od korone. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, 8 je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom lečenju u poslednje vreme ne povećava, kazala je ministarka.


Tokom susreta sa osobljem beranske bolnice iskazana je potreba za nabavkom neophodne dijagnostičke opreme, potrebne u svakodnevnom radu sa COVID pacijentima. Ministarka je obećala ažurnost prilikom ispunjenja ovih zahteva.


- Takođe, zaista moram da pohvalim srednji medicinski kadar, kao i svoje kolege koji su od prvog dana epidemije bukvalno na prvoj liniji odbrane, ali i da naglasim da su pacijenti u neposrednom razgovoru sa mnom izrazili veliku zahvalnost, kako srednjem medicinskom kadru, tako i svim mojim kolegama koji su tamo 24 sata dnevno,istakla je dr Borovinić Bojović, koja je poske Berana obišla i Dom zdravlja u Rožajama i konstatovala dobre kapacitete te ustanove.

 -Ovo nije klasični dom zdravlja, odnosno pruža veći broj servisa od uobičajenih u domovima zdravlja. U julu mesecu ovde je lečeno 11 COVID bolesnika. Sada trenutno 29 COVID pozitivnih pacijenata je na svakodnevnom tretmanu u delu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne COVID pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje od strane anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane, kazala je dr Borovinić Bojović.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)