KNEŽEVIĆ: Abazović i čelnici policije, ANB-a i tužilaštva da preciziraju rok do kada će otkriti nalogodavce ubistva Duška Jovanovića!

Novosti online

20. 12. 2020. u 13:36

JEDAN od lidera DF-a i predsednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević saopštio je da će tražiti od Dritana Abazovića, zamenika premijera i čelnih ljudi policije, ANB-a i tužilaštva da preciziraju rok do kada će biti otkriveni nalogodavci ubistava Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića i Srđana Vojičića.

КНЕЖЕВИЋ: Абазовић и челници полиције, АНБ-а и тужилаштва да прецизирају рок до када ће открити налогодавце убиства Душка Јовановића!

Foto DF

- Prvo što ću tražiti od potpredsednika Vlade, ministra unutrašnjih poslova, v.d. direktora policije, v.d. direktora ANB-a, VDT – a i GST-a da se preciziraju rokovi kad će biti otkriveni nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića, Srđana Vojičića, nerešena ubistva u sukobima kriminalnih klanova, napadi na novinare, ali i nalogodavci napada na sve političke protivnike bivšeg režima koji su prošli kroz neviđeni institucionalni progon samo zato što su bili protiv DPS-a. Smatram da nakon formiranja Vlade više ne postoji nijedan razlog zbog kog oni koji su počinili ovakva i slična krivična dela ne bi odgovarali. Naša je obaveza da građanima vratimo osećaj pravde i jednakosti pred institucijama, i sve drugo bi bila izdaja epskih razmera u kojoj sigurno neću učestvovati - kazao je Knežević u intervjuu agenciji Mina.

Smatra da Odbor za bezbjednost treba da osnaži svoju kontrolnu ulogu i uz podršku parlamentarne većine kroz zakonske akte svojim radom doprinese ukupnoj demokratizaciji bezbednosnog sektora.

- Nažalost, dosadašnje nadležnosti Odbora više su predstavljale njegovu slabost nego ustavnu i zakonsku osnovu preko čijih mehanizama se mogla ostvarivati njegova funkcija koja izvire iz zakonodavne vlasti. Zato ću kolegama iz parlamentarne većine predložiti izmene i dopune određenih zakona iz tzv. bezbednosnog sektora kako bi se između ostalog jasno preciziralo da direktor policije i ANB-a ne može biti izabran bez pozitivnog mišljenja Odbora za bezbednost i odbranu. Ovakvim zakonskim rešenjem bi otpočela stvarna kontrolna uloga Skupštine, ali što je još važnije, demontaža kadrova iz bivšeg režima koji sad po DPS-ovim zakonima preuzimaju najodgovornije funkcije u Upravi policije i to po principu “sve je isto samo njega nema… ili ga ipak ima.” - dodaje on.

Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbednosti i odbrane načelno je dao široka ovlašćenja Odboru i Skupštini, ali se ovo skupštinsko telo u prethodnim sazivima pretvorilo u zaštitnika čitavog represivnog aparata i vrha vlasti koji je zloupotrebljavao bezbednosni sektor.

- Zato ću insistirati na punoj primeni zakonskih kapaciteta Odbora, što između ostalog podrazumeva pravo svakog člana da ima pristup tajnim podacima u svakoj od nadziranih bezbednosnih oblasti, ali i reformu niza zakona o ANB-u, unutrašnjim poslovima, odbrani, tajnosti podataka, nezakonitom praćenju građana, novinara, opozicionih političara… Takođe smatram da je neophodno precizirati i predvideti sankcije za neodazivanje na sednice odbora kao što je to dosad bio slučaj sa VDT-om i GST-om.

Kontrolna saslušanja suštinski predstavlju deo nadležnosti Odbora i svakako da u narednom periodu planiram da zakažem saslušanje potpredsednika Vlade, ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane, v.d. direktora policije, v.d. direktora ANB-a, VDT-a i GST- a, kako bi se upoznali sa trenutnom situacijom u bezbednosnom sektoru. Razloga za to ima više nego dovoljno, a vremena sve manje.

Zabrinutost zbog mog izbora za predsednika Odbora za bezbednost i odbranu treba da imaju kriminalni klanovi i sa njima povezana lica u državnim, bezbednosnim i pravosudnim strukturama. Svako ko se ogrešio o zakon i zloupotrebio službeni položaj da bi omogućio kriminalnim klanovima da ostvaruju korist i vrše uticaj u državi mora odgovarati bez izuzetka. Što se tiče moje ljudske i političke biografije, pozivam sve “zabrinute” pojedince, političke subjekte i NVO sektor da iznesu makar jedan dokaz kojim potkrepljuju svoje konstrukcije da su zabrinuti za teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore, i ja ću istog trena podneti ostavku.

Ali svakako moraju imati na umu da neću podleći bilo kakvom kriminalnom, bezbednosnom i medijskom pritisku, reketu ili uceni, koji bi dolazili iz određenih neformalnih centara moći koji su umislili da će i posle 30.08. određivati procese.

Na prvoj sednici Odbora predložiću da sednice budu otvorene za javnost, sa izuzecima gde postoje jasna zakonska ograničenja. Smatram da bi kroz Izmene i dopune zakona o tajnosti podataka napravili neophodan iskorak u demistifikaciji narativa bezbednosti, ali i raskida sa dosadašnjom praksom nepotrebne tajnosti koja je dodatno unosila konfuziju i kontroverze u ovoj oblasti. Zato očekujem da ovaj moj predlog podrže svi članovi odbora bez obzira da li su u opoziciji ili vlasti - naveo je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove