ZAJME DA VRATE DUGOVE: Prvo zaduživanje nove vlasti, u vrednosti od 750 miliona evra, podiglo tenzije u Podgorici

V. KADIĆ

12. 12. 2020. u 12:07

NOVA Vlada Crne Gore zadužila je državu 750 miliona evra emitujući obveznice na međunarodnom tržištu.

ЗАЈМЕ ДА ВРАТЕ ДУГОВЕ: Прво задуживање нове власти, у вредности од 750 милиона евра, подигло тензије у Подгорици

Foto Vlada CG

Ova pozajmica u jednom danu je najveća u istoriji Montenegra, jer doskorašnja vlast je emisijom obveznica pozajmljivala 500 miliona evra u minule dve godine! Ministar finansija Milojko Spajić, saopštio je da je izbegnut bankrot, a da će se novac koristiti za vraćanje starih dugova.

- Sa novom pozajmicom, dug će preći 100 odsto BDP-a. Većina novca ide na stare dugove bivše vlasti i deficit budžeta. Zasad je izbegnut aranžman sa MMF, koji bi zahtevao dublje rezove u administraciji i potrošnji - izjavio je premijer Zdravko Krivokapić.

Ministri finansija Milojko Spajić i ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kazali su da će se taj novac koristiti za vraćanje starih dugova sa veoma nepovoljnim kamatama i koji opterećuju budžet.

- Bukvalno nam prave deficit, jer su veoma skupe kamate! Ovako vraćamo stare kredite sa novim parama, mnogo jeftinijim i mnogo povoljnijim. Imaćemo dovoljno novca da investiramo u rast sledeće godine - poručili su ministri.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, pitao je predsednika Vlade i ministra finansija: "Koliko od tih 750 miliona evra ide na pokrivanje tekućeg i budućeg budžetskog deficta i za koliko je uvećano stanje javnog duga u odnosu na BDP, a koliko novca je namenjeno za zamenu starih kredita novim zaduženjima?"

- Kako se desilo da Srbija na finansijskom tržištu dobije novac sa kamatom 1,06 odsto, a Crna Gora gotovo tri puta nepovoljnije, po čak 2,875 odsto - pita Mandić.

- Da li su baš toliko nestabilne naše javne finansije?

POSAO ZA TUŽILAŠTVO?

JEDAN od lidera DF-a Nebojša Medojević, poručuje da Vlada ne sme da se zaduži i troši novac građana tajno.

- To je kriminal! Obveznice nisu izdate po zakonu, a nije objavljen javni poziv za ups i uplatu obveznica. Nije emitovan prospekt. Vlada nije donela odluku, a Skupština nije razmatrala i odobrila ovo zaduženje. Država ne može da se zadužuje tajno. To je teško krivično delo sa ozbiljnim indicijama na korupciju - saopštio je Medojević.

Politički analitičar Igor Damjanović ocenjuje da je odluka Vlade da emituje obveznice sporna po više osnova.

- Cifra od 750 miliona na tržištu kapitala ne može se obezbediti za samo tri dana, da ne govorim o dokumentaciji i bilansima koje ozbiljni kreditori traže. Dakle, ova realizovana operacija morala je početi nedeljama pre njene operacionalizacije, odnosno formalnog izbora nove vlade - izjavio je Damjanović.

- Stoga, nema nikakve sumnje da je emisija obveznica plod saradnje nove vlade sa prethodnim režimom! Najspornije od svega je što je ceo proces emisije obveznica sproveden u tajnosti!

Šefovi svih poslaničkih klubova zatražili su od premijera da im dostavi odluku o emitovanju obveznica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a