STRUJU "SEKU" MIŠEVI I VEVERICE! Kako CEDIS objašnjava prekide u snabdevanju električnom energijom andrijevičkih sela

M. S.

10. 11. 2020. u 08:24

ZA svakodnevne nestanke električne energije u selima u opštini Andrijevica, u mestima Konjuhe, Košutiće, Đuliće, Kuti, Cecuni, Božiće Bojoviće, Gornje Luge, Ulotina, Gračanica, Andželati, kao i u pojedinim naseljima koja se nalaze nadomak Andrijevice, "krivi" su glodari. Tačnije šumski miševi i veverice! Oni, navodno, izazivaju kratke spojeve na dalekovodnom sistemu.

СТРУЈУ СЕКУ МИШЕВИ И ВЕВЕРИЦЕ! Како ЦЕДИС објашњава прекиде у снабдевању електричном енергијом андријевичких села

Foto M. Sekulović

Ovo je deo odgovora koji je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) stigao na adresu predsednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića, koji je na brojne primedbe i zahteve meštana ovih sela zahtevao od CEDIS da ga obaveste o razlozima kvarova i prekidima struje kojih je ponekad čak i desetak u toku dana. On je zatražio hitne mere kako bi se takve stvari sprečile, jer građani imaju silne štete na uređajima u domaćinstvima.

- Tačno je da u poslednje vreme postoje česti ispadi dalekovoda 10 KV Konjuhe, napojne trafostanice 35/10 KV Andrijevica. To se posebno dešava u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, kada miševi i veverice ulaze u takozvane zidane trafostanice. Obilaskom dalekovoda utvrđeno je da je u najvećem delu uzrok tih ispada pojava velikih šumskih miševa i veverica koji, sklanjajući se od hladnoće, ulaze u "zidane" trafostanice, i to TS-Z "Đuliće" i TS-Z "Gračanica", čime na VN opremi izazivaju kratke spojeve, što dovodi do ispada dalekovoda. Zatvaranjem otvora na trafostanicama, oko vrata i mesta za ventilaciju, sprečen je dalji ulazak životinja, ali smo primetili da se posebno kod trafostanice "Đuliće" miševi i veverice penju i na spoljašnji deo trafostanice na mestu ulaska provodnika kroz provodne izolatore, gde takođe izazivaju kratke spojeve - istakli su iz CEDIS-a.

Oni naglašavaju da je dalekovod "Konjuhe" jedan od najdužih elektroenergetskih objekata te vrste, i da na njemu postoje 24 trafostanice.

- Zbog svoje kompleksnosti ovaj dalekovod je uvršten u plan za revitalizaciju i već je na njemu izvršena inspekcija. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, očekujemo da će radovi početi na proleće sledeće godine, a CEDIS će se truditi da intervencijama kroz preventivno državanje obezbedi uredno napajanje - pišu iz CEDIS-a.

MEŠTANIMA SUMNjIVO

- Posle pisma predsednika Ćulafića, nekoliko dana je bilo uredno snabdevanje električnom energijom. Mora da su se miševi i veverice isprepadali kada su čuli za odgovor iz CEDIS, strahujući da bi ova kompanija mogla zbog "sređivanja stanja" da angažuje lovce da ih "pomlati" - kroz šalu pričaju žitelji Konjuha, koji tvrde da su za prekide odgovorne mini-hidroelektrane koje su nikle na vodotocima iznad Andrijevice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!