OVO JE VEČNA KUĆA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Saborni hram građen 20 godina - podigao ga je sa gole ledine i sakupio svoje stado (FOTO)

Tanjug

01. 11. 2020. u 13:04

HRAM Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u kojem će danas biti sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, građen je 20 godina, a otvoren je u oktobru 2013.

ОВО ЈЕ ВЕЧНА КУЋА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Саборни храм грађен 20 година - подигао га је са голе ледине и сакупио своје стадо (ФОТО)

AP Photo/Risto Bozovic

Hram je svečano otvoren u okviru proslave 1.700 godina Milanskog edikta, kada se ta manifestacija preselila iz Niša u Podgoricu.

Tom događaju prisustvovali su patrajrh vašeljenski, moskovski, srpski i jerusalimski patrijarh.

Hram je izgrađen upravo na inicijativu mitropolita Amfilohija i u tom trenutku je bila najveća verska investicija u Crnoj Gori i šire.

AP Photo/Risto Bozovic

Sa gole ledine podigao je hram i okupio narod u njemu.

Nema preciznih podataka koliko je koštala njegova izgradnja, ali je iz Srpske pravoslavne crkve kasnije potvrđeno da je u gradnju uloženo više od šest miliona evra.

Država Crna Gora je, kako je rečeno, investirala pola miliona evra, što je razljutilo nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Foto: D. Milovanović

Grob za mitropolita Amfilohija

- Ovaj hram je simbol vere vaše, vaše generacije i simbol pomoći i blagodeti Božije koja dolazi sa neba u najtežim momentima vaše istorije-  reči su koje je tom prilikom izrekao patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Činjenicom da će u kripti hrama Hristovog vaskrsenja počivati mitropolit crnogorsko-primorski, ovaj hram će svakako dobiti novu vrednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave