VIRUS OSTAVIO LJUDE BEZ POSLA: Raste broj nezaposlenih u Crnoj Gori, na evidenciji biroa prijavljeno 43.900 radnika

Z. Z.

31. 10. 2020. u 08:54

EPIDEMIJA je prekinula pozitivna kretanja na tržištu rada, odnosno smanjenje broja nezaposlenih od decembra 2017. pa do uvođenja mera u martu radi suzbijanja virusa korona. Na Zavodu je, prema poslednjem preseku 28. oktobra prijavljeno 43.900 nezaposlenih. Poređenja radi istog dana prošle godine bilo ih je 35.500.

ВИРУС ОСТАВИО ЉУДЕ БЕЗ ПОСЛА: Расте број незапослених у Црној Гори, на евиденцији бироа пријављено 43.900 радника

Zavod za zapošljavanje / Foto ZZZ CG

- Za godinu je nezaposlenih za 8.480 više. Kada su 15. marta uvedene privremene mere, na evidenciji Zavoda bilo je 35.466 osoba. Danas ih je skoro 44.000, što pokazuje da je rast od 23,8 odsto. Porasla je i stopa registrovane nezaposlenosti i trenutno je 18,9 procenata ili preko tri i po odsto viša. To je rezultat usporenih privrednih kretanja, ne samo kod nas, već širom planete. U takvim uslovima Zavod nije zaustavio nijednu akvtivnost i obavljao je sve obaveze prema nezaposlenima - rekao je Goran Bubanja, pomoćnik direktora u sektoru za istraživanja na tržištu rada.

Nastavilo se sa programima aktivnog zapošljavanja koji su obuhvatili 1.430 nezaposlenih. Za finansiranje opredeljeno je više od 2,4 miliona evra.

- Konkretno, Zavod je realizovao program javnih radova sa 127 poslodavaca, a obuhvaćeni su oni nezaposleni koji su u kategoriji socijalne isključenosti. I na taj način angažovane su na četiri meseca 602 osobe. Za taj program opredeljeno je oko 760.000 evra. Realizovan je projekat osposobljavanja za samostalan rad koji obuhvata nezaposlene koji imaju treći i četvrti stepen stručnog obrazovanja. Za taj program izdvojeno je 545.000 evra, a zaposleno je 250 nezaposlenih na šest meseci. Isto toliko ih je angažovano na tromesečnom programu u cilju da oni steknu veštine koje im nedostaju za buduće zapošljavanje, a trenutno ih nemaju - naveo je Bubanja.

U projekat "Stop sivoj ekonomiji" bilo je uključeno sedam meseci 210 visokoškolaca koji su prijavljeni na birou rada. Kroz program "Neka bude čisto" angažovano je na tri meseca 100 nezaposlenih sa evidencije Zavoda, za čiju je realizaciju ukupno izdvojeno 800.000 evra.

SAMOZAPOŠLjAVANjE

- KROZ program samozapošljavanja ove godine finansirani su projekti za 19 nezaposlenih. Za tu namenu utrošeno je 95.000 evra. U saradnji sa EU i Ministarstvom finansija radi stimulisanja preduzetništva pokrenut je trogodišnji program vredan tri i po miliona evra. Realizacija će ići u tri ciklusa, biće objavljeni javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstava. Fokus je na ženama koje su duže na evidenciji Zavoda i imaju do 35 godina. Procena je da će kroz taj program biti u naredne tri godine otvoreno 400 radnih mesta. Interesovanje za ovaj javni poziv je zasada iznad očekivanja - istakao je Bubanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a