HITNA SANACIJA PLAŽE: U narednih sedam dana stiže rešenje za eroziju Ade Bojane

B. Dabić

29. 10. 2020. u 06:08

PROFESOR dr Savo Petković, renomirani stručnjak za pitanja erozije, u narednih sedam dana će dostaviti nadležnim institucijama predlog rešenja povodom hitnih mera koje treba preduzeti za sanaciju plaže na Adi Bojani.

ХИТНА САНАЦИЈА ПЛАЖЕ: У наредних седам дана стиже решење за ерозију Аде Бојане

V. N.

To je jedan od zaključaka konferencije na kojoj su učestvovali predstavnici Opštine Ulcinj, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Uprave za vode, HTP "Ulcinjske rivijere", Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Erozija plaže na Adi Bojani je problem koji traje već duži niz godina, a u poslednje vreme je postao alarmantan pa je potreba za detaljnijim ispitivanjem ovog područja, odnosno prikupljanjem batimetrijskih i geodetskih podataka koji će biti iskorišćeni za predloge rešenja za očuvanje i revitalizaciju plaže.

Petković je ukazao da se procesi erozije na Adi dešavaju još od sedamdesetih godina prošlog veka i da se u ovom trenutku moraju razmotriti rešenja koja uključuju izgradnju određenih struktura koje će štititi dalje odnošenje peska sa Ade Bojane. Istakao je da dugoročnija rešenja svakako treba da uključe i saradnju Albanije i Crne Gore na ovim pitanjima i obezbeđivanje partnerstva sa Evropskom unijom na ovom projektu koje bi obezbedilo i finansijska sredstva za realizaciju zajedničkih, prekograničnih mera koje će doprineti ublažavanju ovog procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna