OLUPINA POZNATA 105 GODINA: Novinar otkrio misteriju potopljenog broda pronađenog kod Ade Bojane

B. D.

04. 08. 2020. u 10:23

VEST da su u ulcinjskom podmorju ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja otkrili potopljen veliki brod u blizini Ade Bojane izazvala je pažnju javnosti.

ОЛУПИНА ПОЗНАТА 105 ГОДИНА: Новинар открио мистерију потопљеног брода пронађеног код Аде Бојане

Privatna arhiva

Ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela obavila je prva istraživanja na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i potvrdila da je u pitanju fascinantno otkriće. Međutim, juče je, zahvaljujući novinaru Siniši Lukoviću, obelodanjeno da se čak 105 godina pouzdano znaju lokacija, identitet i okolnosti pod kojima je ovaj brod potonuo.

Reč je o olupini francuske podmornice "Fresnel" iz Prvog svetskog rata, a koja je spletom nesrećnih okolnosti i ratnih dejstava, stradala na ušću Bojane 5. decembra 1915. godine. Luković ističe da sudbinu "Fresnela" i tačnu poziciju njene olupine znaju svi koji su se ikada bavili vojno-pomorskom istorijom, ali i oni koji su, iscrtavali pomorske karte akvatorijuma oko ušća Bojane.
Luković kaže da je potpuno razumljivo da dvojica ribara ne znaju o kakvoj se olupini radi, ali dodaje da je sramno i nedopustivo da predstavnici RCUD-a koji su angažovani da istraže nalaz ribara, to ne znaju, kao i potpredsednik Vlade, na čiju su inicijativu i krenuli u istraživanje olupine o kojoj se sve već zna.

Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu