LAUREATI HERCEGNOVSKIH PRIZNANJA: Ovogodišnji dobitnik najvećeg priznanja je dr Relja Živojnović

V.V.

12. 10. 2020. u 16:36

OVOGODIŠNjI dobitnik najvećeg priznanja Herceg Novog, Oktobarske nagrade je dr Relja Živojnović dok je Povelja grada dodeljena srpskoj košarkašici, Novljanki, Ani Dabović.

ЛАУРЕАТИ ХЕРЦЕГНОВСКИХ ПРИЗНАЊА: Овогодишњи добитник највећег признања је др Реља Живојновић

Foto: V.V.

Ovo je odluka devetočlanog žirija u kojem su predstavnici svih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu.

Grupa građana je u predlogu obrazložila da je dr Relja Živojnović najpoznatiji očni lekar na svetu, koji je prvi obavio hiruršku obradu mrežnjače. Živojnović je rođen 1931.  u Gracu, u Austriji, živeo je kratko u Vojvodini,a onda se sa porodicom doselio u Herceg Novi 1934. godine. Školovao se na Cetinju i u Herceg Novom, maturirao u Dubrovniku a Medicinski fakultet završio u Zagrebu. Stažirao je u Meljinama, a  1960.

Godine sa suprugom je otišao  u Nemačku,  potom  u Roterdam, gde završava specijalizaciju iz oblasti oftalmologije. Penziju je dočekao u  Antverpenu, a danas penzionerske dane provodi u Novom pokazujući izuzetnu ljubav prema cveću. Njegov vrt je jedan od najlepših u gradu cveća, a neretko Živojinović sadnice poklanja gradu.

Ana Dabović uspešna sportistkinja je dete Herceg Novog, a postignutim vrhunskim rezultatima  najbolji je ambasador našeg grada u svetu, obrazložili su  svoj predlog iz Sportskog centra Igalo. Navode takože da je  Ana Dabović  prva srpska košarkašica u istoriji koja je osvojila titulu šampiona američke WNBA lige za sezonu 2016. godine, igrajući za ekipu Los Angeles Sparks. Standardni je član ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Zvanično je proglašena za najbolju igračicu  prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumuniji 2015. godine. Trenutno igra u francuskoj ligi za ekipu BLMA (Basket Lattes Montpellier Agglomeration).

Priznanja će laureatima biti uručena na svečanoj sednici Skupštine 28.oktobra na Dan grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri