U CRNOGORSKIM TRGOVINAMA UGLAVNOM DOMAĆA ROBA: Isparilo srpsko mleko, nema jogurta "moja kravica", ni "Imlekove" pavlake

Z.Zorić

05. 09. 2020. u 12:30

UOČILI su crnogorski kupci da prethodnih sedmica u trgovinama manjkaju uvozni proizvodi.

У ЦРНОГОРСКИМ ТРГОВИНАМА УГЛАВНОМ ДОМАЋА РОБА: Испарило српско млеко, нема јогурта моја кравица, ни Имлекове павлаке

Foto I.Marinković

 Naročito mlečne prerađevine, jer su, kako kažu, navikli na bogatu ponudu uvoznih jogurta, pavlake...

- Već neko vreme u rashladnim vitrinama nedostaje jogurt "moja kravica" koji sam redovno kupovala. Povremeno nema ni "Imlekove" pavlake. Sada sam se odlučila, pa kupujem jogurt i pavlaku od domaćeg proizvođača "Lazine", a kada je reč o mleku moj izbor i dalje je tetrapak, trajno mleko od "Imleka" - kazala nam je svoje zapažanje Dragica M. koju smo zatekli u jednom od većih trgovačkih lanaca.

I Darko R. kaže da je primetio da proteklih mesec, dva u prodavnicama ima vrlo malih količina ne samo "Imlekovih", već i mlečnih proizvoda koji su ranije stizali iz BiH, Hrvatske ili Slovenije.

- Redovno sam kupovao proizvode "Dukat". Sada od tog proizvođača mogu da se nađem čokoladno mleko u flašama. Što se tiče jogurta, sada kupujem "Nika", a pavlaku od bjelopoljskog "Milkosa". Možda nas je ova korona naučila da više poštujemo ono što se proizvodi u našim njivama i štalama - poručio je Darko.

OTKUP SIROVINE

I PODACI Monstata pokazuju da je otkupljeno 3,2 odsto više sirovog mleka nego u maju prošle godine. Samo prethodnog meseca, aprila, navode u izveštaju, 9,5 procenata više kravljeg mleka.

- U maju u odnosu na april povećana je proizvodnja fermentisanih mlečnih proizvoda za skoro devet procenta, kajmaka 12 odsto, sira skoro 20, a pavlake nepun procenat. Od januara do maja otkupljeno je gotovo 12 miliona kilograma kravljeg mleka i to je rast od 6,7 odsto u odnosu na isti period lani - stoji u izveštaju Zavoda za statistiku.

A šta se desilo na tržištu, zašto u rafovima fali uvezenih mlečnih proizvoda, pitali smo nadležne i evo šta smo saznali.

- Domaći proizvođači u jednom trenutku suočili su se u svojim proizvodnim halama sa nagomilanim viškovima mleka i prerađevina. Jednostavno potražnja je bila mala, sezone gotovo da nije ni bilo, pa su se našli u problemu gde plasirati te nagomilane količine. E tu su naišli na ispruženu ruku trgovačkih lanaca. Oni su dali prioritet da na vidnim mestima i u većim količinama plasiraju u marketima te domaće proizvode. Zbog te činjenice i potrošači su se više orijentisali na kupovinu onog što se proizvede u Crnoj Gori. I sada su svi na dobitku, i proizvođači i trgovine i kupci - pojasnili su u Privrednoj komori.

Ukazali su i na to da oni već godinama realizuju projekat "Kupujmo domaće". Cilj im je da stimulišu potrošače da kupuju ono što se uzgaja, prerađuje i proizvodi u Crnoj Gori.

- U tom slučaju potrošači su sigurni da na svojim trpezama imaju proizvode koji su proverenog kvaliteta, jer su kontrole inspekcija rigorozne, bukvalno od početka do kraja. I danas naša istraživanja dokazuju da se crnogorski potrošači sve više okreću kupovini upravo domaćih proizvoda - naveli su u Komori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Obrnuo Igricu

06.09.2020. 00:16

Sve je to i OK i normalno i ocekivano. Nego domaci proizvidjaci u toku prave sezone ne mogu da naprave trazene kolicine, pa stoga se mnogi vise uvozi. Trece Srbi iz Srbije su silom prilika ostali kod kuce, pa je potreba za uvizim izostala. Dok sa druge strane se potrosnja u Srbiji povecala.

Deki

06.09.2020. 11:26

U Srbiji bi i g.... kupili samo da je uvozno kao kvalitetnije.Delimicno je i opravdano jer u Srbiji proizvod prave robovi bez plate,radnog vremena,slobodnog dana pa ljudi nece da se gazde bogate.