EVO, SVANU RUJNA ZORA! Milivoje Brdža Brković, vođa "trobojka revolucije", o epilogu bitke protiv Milovog režima

V. KADIĆ

03. 09. 2020. u 12:00

U SVEMU ovome što se desilo u Crnoj Gori, Bog je uzeo učešće, a mi smo samo odigrali jednu lepu ulogu i zbog toga smo mu zahvalni.

ЕВО, СВАНУ РУЈНА ЗОРА! Миливоје Брџа Брковић, вођа тробојка револуције, о епилогу битке против Миловог режима

Foto: V. K.

Živeli smo od danas do sutra, uz molitvu naravno, i došli do cilja. Crna Gora se vratila sebi. Tamo gde je bila borba za trobojke, Zlatica i Zagorič, DPS je uzeo 2.871 glas, a opozicija 8.094. Na početku smo jedne duge bitke u kojoj ćemo morati rašrafiti decenijama stvaran sistem kriminala, korupcije, nepotizma. Kada to završimo možemo početi da iznova gradimo Crnu Goru, pomiriteljsku i slobodarsku, u kojoj nikome neće biti tesno.

Ovo poručuje Milivoje Brdža Brković iz Podgorice, simbol borbe za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve i rušenja diktatorskog režima Mila Đukanovića. Vođa "trobojka revolucije" rođen je istog dana kad i Milo - 15. februara! I to je jedino što dan kada je ugledao svetlo dana ne može promeniti.

- Već tada sam kodiran da budem opozicionar. Valjda sam to nasledio od oca, đeda, ujčevine, cele porodice. Uz njih sam napravio prve životne, ali, evo, i političke korake. Imam unutrašnju potrebu da stvari menjam nabolje da svi budemo konačno jednaki u Crnoj Gori - navodi popularni Brdža, koji podseća da je revolucija počela zapravo onda kada je u podgoričkom naselju Zlatica nacrtana trobojka.

Foto: Fejsbuk

- To je bila prva naša istorijska lekcija. Jer mnoge bitke smo vojevali pod njom, naši preci časno ginuli za slobodu zlatnu i zato smatram da treba da se ona vrati na velika vrata. Tri boje koje smo crtali širom Crne Gore simbolizuju bratstvo, jedinstvo i slobodu. Mi nismo samo deca trobojke, već i litija koje je organizovaa naša Srpska pravoslavna crkva. Naši hodovi su bili uzvišeni i dostojanstveni. Naša borba odlučna. Naša slika nije primitivizam poslusveta plasiran iz režimske kuhinje, bahato ponašanje pojedinaca koje nije dostojno nas hrišćana. Svanula je rujna zora! - priča neumorno Brdža.

GOSPODA DUHOVNOG KARAKTERA

"PODGORIČKA gospoda" je grupa mladih ljudi koji su podržali osnivanje Narodnog pokreta i dali nemerljivu ulogu u priči stvaranja velike opozicione koalicije. Pored Brdže tu su Maša, Ljubica, Marica, Julija, Stefan, Mladen, Ivan, Radoje i mnogi drugi.

- Mi smo gospoda sa duhovnim karakterom. Dugo smo čekali da smenimo diktatorski režim, ali smo na kraju ipak u tome uspeli. Srećan sam što smo u tom istorijskom trenutku i mi dali svoj doprinos.

Podsećajući se na vreme kada je Đukanović sa 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi, Brdža kaže da je nešto slično danas nezamislivo.

- Mladom čoveku nisu dali firmu da vodi, a kamoli državu!

S obzirom na to da je minulih meseci često bio "gost" policije zbog privođenja, podgorički šereti, onako u šali kažu da je Brdža već viđen kao budući direktor Uprave policije.

- Naravno da mi ne pada na pamet da to budem, ali ono što mogu poručiti svima u novoj vlasti je da će grupa "Podgorička gospoda" kojoj pripadam, pomno kontrolisati rad svake državne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!