PODLE IGRE ĐUKANOVIĆEVOG REŽIMA: Milo krađom još "šteluje" izborni skor

D. MILINKOVIĆ - R. DRAGOVIĆ

03. 09. 2020. u 07:30

SUOČEN sa izbornim porazom, crnogorski režim predvođen Demokratskom partijom socijalista odbija da prihvati pobedu opozicije.

ПОДЛЕ ИГРЕ ЂУКАНОВИЋЕВОГ РЕЖИМА: Мило крађом још штелује изборни скор

Foto: V. N.

Da bi izbegao predaju vlasti političko-interesni aparat Mila Đukanovića potegao je niz prepoznatljivih manipulacija.

U poslednjim napadima na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića, nizu insceniranih incidenata, falsifikovanja izbornih rezultata, kao i pokušaja udaljavanja međunarodne zajednice od događaja u Crnoj Gori, prepoznaje se jasan rukopis grogiranog režima koji ne bira sredstva kako bi izvrdao volju naroda. Opozicija, iako složna i odlučna da sačuva osvojenu većinu, narednih dana biće suočena sa oprobanim metodama Đukanovićevog režima i njegovim nagonom za samoodržanjem.

Da Đukanovićeva partija, iako gubitnička, nema nameru da odstupi pokazuje i njena jučerašnja najava da je "spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju nove vlasti". Među njima, poručuju iz DPS, neće biti oni koji su na ovim izborima, kako kažu "pomešali veru i politiku", "vraćaju Crnu Goru u prošlost" i "truju velikosrpskim nacionalizmom".

U svom poznatom maniru, Đukanovićeva partija još jednom je napala Beograd, afirmišući staru mantru o mešanju u unutrašnja pitanja suverene Crne Gore. Štaviše, DPS je pozvala međunarodnu zajednicu "da ćuti kao što je i do sada ćutala na besprizorno mešanje susedne države na izbore u Crnoj Gori i na nezabeležen uticaj crkve na politiku". Nije im, međutim smetala otvorena podrška albanskom premijera Edija Rame, koji je u predvečerje otvaranja birališta progovorio srpski dajući vetar u leđa Milu. Ispostavilo se da je to bila medveđa usluga.

Foto: D. Milovanović

Pomenuto provokativno saopštenje, napisano posle sednice Predsedništva DPS posvećene analizi rezultata, samo je delić očekivane gubitničke strategije zasnovane na formuli da su oni, ipak, "pojedinačni pobednik održanih izbora". Primenjen je i oprobani recept otkrivanja spoljnih i unutrašnjih državnih neprijatelja:

- Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost, identitet, evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot.

A kako izgleda kada DPS partijski interes potčinjava opštem, možda najbolje pokazuje skandalozni pokušaj izborne krađe koji je otkriven u Podgorici. Predstavnica Milove stranke u Izbornoj komisiji Milena Orlandić uhvaćena je juče u krađi izbornog materijala. Ona je sinoć uhapšena po nalogu tužioca i posle saslušanja biće doneta odluka o eventualnom pritvoru.

ABAZOVIĆ: NEĆE SE MIRNO POVUĆI

- NISAM siguran da je Đukanović spreman da se povuče na miran i dostojanstven način. Mislim da je DPS na izdisaju i da su ovo poslednji trzaji da pokušaju preko pritisaka na mene ili možda nekim incidentima da malo promeni izbornu volju. Korektno bi bilo da Đukanović podnese ostavku i da imamo predsedničke izbore.

To je za Al Džaziru poručio Dritan Abazović, lider koalicije "Crno na bijelo", konstatujući da je "propao evropski Lukašenko".

Novosti

U službenoj zabelešci o radu Izborne komisije, objavljenoj u medijima, navedeno je se da su u prostorijama Skupštine glavnog grada prilikom kontrole izbornog materijala, na biračkom mestu 63, od strane ovlašćenih predstavnika DPS, sklonjeni kuponi sa glasačkih listića. U prostorije Opštinske izborne komisije (OIK) Podgorica ušla je i policija, koja je izvršila uviđaj i uzela izjave od njenih članova.

Da je na delu zloupotreba članova komisije, upozorio je njen član iz redova URA Nikola Terzić. On je ustao i ostale upozorio da Orlandićeva, ovlašćeni predstavnik DPS za brojanje kontrolnih kupona planski uklanja iste.

"Terzić je prišao Mileni Orlandić i naočigled svih pronašao jedan kontrolni kupon ispod njene noge. Ubrzo je pronađen je i drugi kupon ispod stolice na kojoj je sedela Orlandićeva", navedeno je u službenoj belešci.

Kako je javnosti objasnio kandidat koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar, cilj krađe kupona je poništavanje rezultata na određenim biračkim mestima:

- DPS je imao motiv da prilikom pregleda otuđi kontrolne kupone. Time se stvaraju uslovi da se poništi glasanje. Nemojte da nasedamo na poslednje trzaje DPS. Ovaj pokušaj prekrajanje izborne volje je koordinisana akcija sa onim što se dešavalo u Pljevljima, Beranama i Podgorici.

Ovlašćeni predstavnik ove koalicije u Državnoj izbornoj komisiji Milan Doderović izjavio je juče da poseduje informaciju da se slična situacija desila i u Kotoru.

ANA BRNABIĆ: CRTAJU METU NA VUČIĆEVOM ČELU

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić složila se sa ocenama da je crnogorski predsednik Milo Đukanović u prvom intervjuu koji je dao posle izbora u toj zemlji "nacrtao metu na čelu Aleksandra Vučića".

- Demokratska partija socijalista, Đukanović i neki mediji u Srbiji zaista crtaju metu na čelu predsednika Vučića i ne mogu da se otrgnem utisku da Đukanović ne može da izađe iz devedesetih, dok smo mi daleko odmakli od tih vremena i gledamo u budućnost. Nemojte sutra, ako se nešto desi Vučiću, da govorite kako niko nema nikakve veze sa tim - poručila je premijerka Ana Brnabić.

Foto Tanjug

Ona je dodala da njena vlada i predsednik Srbije vode računa o Srbima gde god žive, da je interes građana miran i prosperitetan region.

- To je još jedna potvrda šablona po kojem radi DPS na organizovan način - kazao je Doderović, objašnjavajući tehnologiju zloupotreba u režiji Đukanovićeve partije.

Iza plana DPS da izvrši uvid u birački materijal, iako je preko kontrolora na svim biračkim mestima ova stranka imala kompletan uvid na tok glasanja, krije se namera da se u poslednjoj fazi postupka izvrši opstrukcija i izazove ponavljanje glasanja.

- Imaju jak motiv da ponovo dođu u kontakt sa izbornim materijalom. Nisu slučajno izabrali 80 biračkih mesta, gde je 50.000 birača - pojasnio je Doderović.

Sličnu taktiku DPS pokušao je da primeni i u Beranama, iako su predstavnici ove stranke potpisali zapisnike na svih 56 biračkih mesta na teritoriji opštine. Mnogi u Beranama prisetili su se izbornih "vratolomija" ove partije, koja je posle poraza na lokalnim izborima 2018. zatražila ponavljanje izbora na pet biračkih mesta, što im je centralna izborna komisija i odobrila. Za mesec dana, međutim, vladajuća stranka nije uspela da se pribere, pa je jureći nedostajući mandat na ponovljenim mestima - pretrpela još ubedljiviji poraz.

U krugu izbornih pobednika ovakvi manevri se tumače kao potezi očajnika, ali i kao alarm za veću budnost i oprez.

Inače, u Podgorici je juče održan sastanak na kom su pored lidera DPS, učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI. U saopštenju DPS-a ističe se da je na sastanku dogovoreno zajedničko delovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru. Kažu da su lideri ovog bloka jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredeljenja, kao i "za pojedince koji su spremni da doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024