ČETNICI KAO PROVOKACIJA: U Beranama oskrnavljen pravoslavni krst, a na kućama muslimana osvanuli grafiti mržnje

M. SEKULOVIĆ

10. 08. 2020. u 06:14

NA fasadama nekoliko kuća u beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko, čiji su vlasnici muslimanske veroispovesti, iscrtani su grafiti sa portretima vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića i na kojima je ispisano "J...m li vam majku tursku", a kao "recipročna mera", na Bogavskom brdu oskrnavljen je veliki pravoslavni krst.

ЧЕТНИЦИ КАО ПРОВОКАЦИЈА: У Беранама оскрнављен православни крст, а на кућама муслимана осванули графити мржње

Foto M. Sekulović

Oba incidenta, koja su se dogodila u noći između subote i nedelje, mogla bi dodatno da naelektrišu predizbornu atmosferu u ovom gradu.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz "DPS kuhinje". U saopštenju se ističe da je reč o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih devedesetih, kada su, kako je navedeno, "pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS". SNP je pozvao Bošnjake i muslimane da ne nasedaju na te provokacije jer oni sa pravoslavnim stanovništvom nikada nisu imali bilo kakav problem. SNP je zatražio od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mestima gde su ispisani sramni grafit.

MRŽNjA Psovke i vređanje na nacionalnoj osnovi, Foto M. Sekulović

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović takođe smatra da je "adresa" za grafite beranski DPS.

- Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko dosad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Đukanoviću remeti sve planove - rekla je Božovićeva.
Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.
- Grafiti ovakve sadržine nikako ne smeju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vera i nacija - istaknuto je u saopštenju Bošnjačke stranke u Beranama.

Osuda Šćekića

- OPŠTINA Berane najoštrije osuđuje zlonamerne postupke u vidu grafita neprimerene sadržine koji su tokom noći ispisani u naseljima gde žive naši sugrađani, komšije i prijatelji Bošnjaci i muslimani. Građani Berana jasno prepoznaju iz kojih političkih kuhinja dolaze ovakvi naručeni grafiti u susret izborima. Radi se o uzaludnom pokušaju izazivanja međunacionalnih tenzija, jer im to Berane neće dozvoliti - kazao je Šćekić, koji ističe da oni koji su to naredili i uradili pod okriljem mraka nemaju ljudskosti i obraza.

Jelena Božović, Foto M. Sekulović

Proslavljeni jugoslovenski bokserski šampion Vučić Dobrašinović, koji živi u naselju Talum gde su iscrtani grafiti kaže da je namera kriminalaca i ljudi bliskih režimu da ovu sramotu pokušaju pripisati pojedincima koji su se juče okupili na Narodnom saboru u Gornjem Zaostru, koga neki nazivaju i četničkim skupom.

- Osnovano sumnjam da se iza prljavih ruku koje su crtale ove psovke po Talumu, kriju one iste ruke koje su u poslednja dva meseca više puta kamenovale i moju kuću, kako bih pomislio da iza tih napada stoje moje komšije Bošnjaci - kaže Dobrašinović. - Oni koji danas pokušavaju da moje komšije uznemire ovim psovkama su u suštini isti oni pokvarenjaci koji su u vreme predsedničkih izbora 1997. godine objašnjavali kako se Đukanović oslanja na ravnogorsku ideologiju, a da je Momir Bulatović staljinista.

Foto M. Sekulović

Kasnije su te iste osobe odlazile u Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjicu i tamošnjim stanovnicima pojašnjavali da se Milo bori protiv srpstva i četnika koje predvodi Momir Bulatović. Verujem da smo svi zajedno mnogo toga naučili i da više niko od nas građana nema pravo da bude naivan i podlegne prljavim porukama.

Pravoslavna omladina Berana u nedelju u ranim jutarnjim satima obnovila je oskrnavljeni pravoslavni krst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!