PO HITNOM POSTUPKU: Traže vanredni inspekcijski nadzor u Opštini Budva

Novosti onlajn/B.Dabić

15. 07. 2020. u 15:02

INICIJATIVU za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora u opštini Budva, Upravnoj inspekciji i glavnoj inspektorki Jeleni Pajković uputio je klub odbornik Demokrata u loklanom parlamentu .

ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ: Траже ванредни инспекцијски надзор у Општини Будва

Foto: B. Dabić

U  Inicijativi se pored ostalog navodi  da su  u sekretarijatima za društvene delatnosti, lokalnu samoupravu  i investicije, po više osnova prekršeni Zakon o državnim službenicima i nameštenicima i Zakon o lokalnoj samoupravi.

Klub odbornika Demokrata u budvanskom parlementu zatražio je od Glavne upravne inspektorke da hitno reaguje i izvrši vanrednu inspekcijsku kontrolu vezano za imenovanje DPS kadrova Tanje Kažanegra, Dragana Vukadinovića i Snežane Kuč za vršioce dužnosti i koordinatore opštinskih sekretarijata.

U inicijativi koju potpisuje odbornik Demokrata, Milo Duletić zahteva se od Pajkovićeve da jednako hitno reaguje kao što je to učinila pre 20 dana na inicijativu “samozvanih vršilaca vlasti”.

Naime, prema navodima Demokrata, Nikola Divanović, koga je odbornička većina imenovala za predsednika Opštine imenovao je Kažanegru za v.d. sekretarke za društvene delatnosti, Vukadinovića za v.d. sekretara za investicije, a Kuč za koordinatorku sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Duletić se poziva na  Zakon o državnim službenicima i nameštenicima  i Zakon o lokalnoj samoupravi koji propisuju da „za vršioca dužnosti odrediće se državni službenik iz organa lokalne uprave, stručne službe, odnosno posebne službe u kojem se određuje vršilac dužnosti, koji ispunjava uslove propisane za glavnog administratora, odnosno za radno mesto visokog rukovodnog kadra za koje se određuje.

- Ako u organu lokalne uprave, stručnoj službi, odnosno posebnoj službi ne postoji lokalni službenik koji ispunjava uslove, za vršioca dužnosti odrediće se lice van tog organa, odnosno službe, koje ispunjava uslove propisane za glavnog administratora, odnosno za radno mesto visokog rukovodnog kadra za koje se određuje. Iz odredbe se jasno vidi da se v.d. mora imenovati iz sekretarijata u kojima se lice postavlja za rukovodioca, ukoliko u tom sekretarijatu postoje službenici koji ispunjavaju uslove koji se traže za rukovodioca - naveo je Duletić dodajući “Odgovorno tvrdim da u navedenim sekretarijatima postoje službenici koji ispunjavaju uslove za imenovanje za vršioca dužnosti, te se nikako nisu smela imenovati lica koja nemaju zasnovan radni odnos u Opštini Budva pre nego se ispuni uslov iz stava 3 članova navedenog Zakona!

Duletić očekuje  da će Pajkovićeva  reagovati  jednako hitno kao što je reagovala vezano za inicijative samozvanih vršioca izvršene vlasti u Opštini Budva pre dvadesetak dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave