NE MOŽE PREDSEDNIK DA STVARA SVOJU CRKVU: Ruski patrijarh Kiril traži da se zaustavi progon SPC u Crnoj Gori

Vesna Pantelić

13. 07. 2020. u 20:33

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve i ukinu diskriminatorski zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, prenose mediji u Crnoj Gori.

НЕ МОЖЕ ПРЕДСЕДНИК ДА СТВАРА СВОЈУ ЦРКВУ: Руски патријарх Кирил тражи да се заустави прогон СПЦ у Црној Гори

Patrijarh Kiril / Foto Tanjug-AP

- Pre pola godine usvojen je diskriminativni zakon koji je usmeren na nacionalizaciju crkvene imovine, pre svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati „autokefalnu crkvu“ uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminativni zakon koji je uneo podele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon pravoslavne crkve, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Kiril je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini, podsetivši da lider sekularne države ne može da stvori crkvu.

- Gorki plodovi takve politike mogu se videti u Ukrajini, gde je propao pokušaj „ujedinjenja naroda“ uspostavljanjem nove „lokalne crkve“. Ta avantura je samo produbila raskol i donela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca. Pritisak na vernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti, naglašava se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo