VUČKOVIĆEVA OSTAJE V. D. Osmi put propao izbor predsednika Vrhovnog suda

V.K.

20. 05. 2024. u 15:49

NI osmi pokušaj da se izabere predsednik Vrhovnog suda Crne Gore nije uspeo, pa će njime kao i minule skoro tri godine upravljati vršiteljka dužnosti Vesna Vučković. To je izazvalo oštru reakciju nevladinog sektora ocenjujući da su opstrukcije tog procesa očigledne i da se ugrožava evropski put Crne Gore uoči najavljenog dobijanja Izveštaja o proceni ispunjenosti privremenih merila (IBAR) za ključna poglavlja 23 i 24.

ВУЧКОВИЋЕВА ОСТАЈЕ В. Д. Осми пут пропао избор председника Врховног суда

Vrhovni sud Crne Gore

Predlog kandidata za predsednika ove sudske institucije nije utvrđen jer kandidati, sudija tog suda Ana Vuković i predsednik Upravnog suda Miodrag Pešić, nisu dobili neophodnu, dvotrećinsku podršku kolega na sednici.

- Opšta sednica Vrhovnog suda Crne Gore nije utvrdila predlog da se za predsednika ovog suda predloži jedan od prijavljenih kandidata, o čemu će obavestiti Sudski savet - saopšteno je nakon sednice.

Centar za građansko obrazovanje smatra da ponovni neuspeh izbora kandidata za predsednika Vrhovnog suda ukazuje na organizovano delovanje unutar samog suda. Venecijanska komisija je 6. maja navela da bi imenovanje v. d. predsednika sudova trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo. Iz Akcije za ljudska prava su optužili sudiju Vučković da je propustila da blagovremeno revizira izborna pravila. Vučkovićeva je odgovorila da Akcija kontinuirano pritiska sudije Vrhovnog suda u vezi sa glasanjem, ocenjujući to nedopustivim.

Na Sudskom savetu je da odluči da li će hitno raspisati novi oglas za predsednika Vrhovnog suda ili će sačekati na usvajanje zakonskih izmena oko izbora šefa ove sudske instance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!