U BIJELOM POLJU NOVO ''ZAGREVANJE'' :Hadži-Danušina džamija - ''vruć krompir'' u rukama vlasti (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

31. 03. 2024. u 15:19

Kako Opština Bijelo Polje gleda na valorizaciju Hadži-Danušine džamije najbolje govori ovaj skup.

У БИЈЕЛОМ ПОЉУ НОВО ЗАГРЕВАЊЕ :Хаџи-Данушина џамија - врућ кромпир у рукама власти (ФОТО)

M. SEKULOVIĆ

Od samog početka smo uradili sve što treba, nismo se pravili da ne vidimo šta se tu nalazi, ali i iz priča starijih znamo šta se tu nalazilo, moramo apsolutno isključiti politiku iz svega toga i da ovo bude isključivo pitanje struke. Svi smo se složili oko toga da, iako se radi o verskom objektu, reč je i o kulturno-istorijskom projektu koji je značajan ne samo za pripadnike islamske veroispovesti već i za sve nas. Organizovanje ovakvih simpozijuma pravi način na koji treba rešavati ovakva pitanja i ovo ne treba posmatrati kao problem.

Ovako se potpredsednik Opštine Nermin Bećirović obratio učesnicima  međunarodnog naučnog skupa ''Valorizacija kulturnog dobra kao najznačajnijeg doprinosa kulturi mesta i vremena sa osvrtom na valorizaciju ostataka Hadži-Danušine džamije'', održanog u Bijelom Polju,  uz učešće naučnih radnika, političara i garđana, povodom pitanja koje uveliko ''greju'' atmosferu u Bijelom Polju, a koje je postalo i ''vruć krompir'' vlastima u Bijelom Polju.

Naime, već duže vreme u gradu je tema brojnih razgovora sudbina ostataka Hadži-Danušine džamije, iskopani u centru grada u parku pored spomenika palim borcima NOR, prilikom gradnjejoš jedne gradske fontane...

- Ova džamija nije samo istorijski i kulturni spomenik, već i simbol zajedništva i suživota različitih etničkih i verskih zajednica - smatra predsednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Ernad Suljević.

REIS

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, obevestio je učesnike međunarodnog skupa u Bijelom Polju da je gradski trg napravljen na ostacima groblja i vakufa Hadži – Danuše džamije i da IZ ne smeta spomenik borcima NOR.

-Nama ne smeta antifašistička ideologija, naprotiv, jer nasuprot antifašističkoj imamo fašističku ideologiju i ovi krajevi su platili visoku cijenu te fašističke ideologije, tako da smatramo da spomenici antifašizma i naši spomenici kulture nisu jedno protiv drugoga, paralelno sasvim mogu da funkcionišu - kazao je Fejzić.

Inače Suljević je par dana pre ovog skupa imao pune ruke posla, predsedavajući zasedanjem opštinskog parlamenta gde se govorilo o građanskoj  Inicijativi za izgradnju Hadži-Danušine džamije.

- Opština Bijelo Polje pokazaće punu posvećenost u skladu sa zakonom i drugim propisima - kazao je na sednici SO predsednik skupštinskog Odbora za planiranje i uređenje prostora i stambeno-komunalnu delatnost Elvir Zvrko, koji je bio decidan. - Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim su propisani poslovi i nadležnosti organa lokalne samouprave, nije predviđena izrada projekata i izgradnja verskih objekata od strane Opštine, te stoga Opština nije u mogućnosti da u Program uređenja prostora uvrsti izradu projekta i izgradnju Hadži Danušine džamije na lokaciji na kojoj su pronađeni ostaci.

On je dodao da lokacija na kojoj su pronađeni ostaci Hadžidanušine džamije nalazi se u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana Centralne zone Bijelog Polja i planirana je kao zelena i slobodna površina javne.

- Na toj lokaciji nije planirana izgradnja verskih niti bilo kojih drugih objekata, osim onih koji su u funkciji očuvanja parkovske i javne površine u postojećim. Opština ima senzibilitet prema ovoj Inicijativi jer se radi o ostacima kulturno-istorijski važnog verskog objekta i u tom pravcu je preduzela niz aktivnosti na arheološkom istraživanju u saradnji sa Islamskom zajednicom i nadležnim državnim institucijama. Aktivnosti se odnose na istraživanje lokaliteta, zaštitu i konverzaciju, kako bi se ostaci džamije zaštitili od daljeg propadanja i uništavanja usled prirodnih i ljudskih faktora - kazao je Zvrko.

Predstavnik građanske inicijative Almir Muratović, smatra da bi odbornici trebalo da menjaju DUP i tako omoguće povratak džamije na gradski trg.

- Ne smatram da je upitanju građanska, već inicijativa Stranke pravde i pomirenja koja je pokrenula. Nadležnostovog odbora je da štiti zakon. Zna se kako trg treba da izgleda i kakva je njegova namena. Ne smeta mi gradnja bilo kojeg verskog objekta, ali, zakon se mora poštovati. Sve je unapred osmišljeno, a iza svega stoji predsednik Opštine Petar Smolović, koji je krenuo u gradnju još jedne fontaane, iako je sve blo poznato. Sa inicijativom nisu saglasni ni organizacije boraca, jer bi se u slučaju gradnje džamije moralo krenuti sa izmeštanjem spomenika palim borcima iz Drugog svetskog rata, koji se nalazi u gradskom parku - smatra član  Odbora za planiranje i uređenje prostora i stambeno-komunalnu delatnost Radovan Rakočević.

On najavljuje novu sednicu Odbora nakon održanog naučnog skupa.

 ZAKLjUČCI

Zaključak naučnog skupa je da na prostoru vakufa Hadži-Danušine džamije postoje svi uslovi i da je moguća rekonstrukcija džamije u okviru postojećih (odnosno nekadašnjih) gabarita i dimenzija. Takođe, jedan broj učesnika saglasan je sa predlogom da za rekonstrukciju džamije potrebno je raspisati međunarodni konkurs koji bi ponudio najbolje moguće rešenje. Jedan od zaključaka naučnog skupa je da za potrebu valorizacije i obnove Hadži-Danušine džamije neophodna je prethodna izmena detaljnog urbanističkog plana (DUP) što je nadležnost Opštine Bijelo Polje. Predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori i ovog puta jasno su izneli svoj stav da jedino prihvatljivo rešenje u ovom slučaju je valorizacija i obnova hadži Danušine džamije, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju nakon međunarodnog skupa u ovom gradu.

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u 18 veku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali. Teško je oštećena 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja, kadaje poginulomnogo Bjelopoljaca. Nakon Drugog svetskog rata na njenom mestu izgrađen park i spomen obeležje palim borcima NOB-a.
Hadži Danuš hanuma je živjela u 18. veku. Od sredstava iz njenog vakufa(zadužbine) pored džamije, u Bijelom Polju izgradila i medresa, kao i imaret (narodna kuhinja) za siromašne. Za izdržavanje ove tri institucije uvakufila je 15 dućana u Bijelom Polju. Vakuf je postojao sve do 1941. godine do kada postoje finansijski izvještaji o njegovom poslovanju, upraviteljima, popravkama...

- Uprkos tome što je odbornici u lokalnom parlamentu nisu dali podršku za njen izgradnju džamije, mi ćemo nastaviti borbu za obnovu Hadžidanušine džamije - kaže predsednik Stranke pravde i pomirenja u Bijelom Polju Admir Camić.

Camić ističe da u ovoj stranci nisu iznenađeni ovom odlukom za koju je glasala i Bošnjačka partija, ''uz podršku bjelopoljske Islamske zajednice, gde i jedni i drugi planiraju sa Bošnjacima iz Demokratske partije socijalista da pretvore temelje Hadžidanušine džamije, kako kaže odbornik DPS Elvir Zvrko u neki park, bi sakrili tragove Hadžidanušine džamije travom i zelenilom.

- bjelopoljski džemat, da se suprostave bjelopoljskoj Islamskoj zajednici da prodaju tragove Hadžidanušine džamije, da ne prave nekakve naučne skupove na kojim će pravdati razloge uništavanja temelja Hadži-Danušine džamije, da bi za uzvrat pojedinci iz bjelopoljske Islamske zajednice ostvarili svoje lične interese. Moramo sprečiti bjelopoljsku Bošnjačku partiju i Islamsku zajednicu u njihovim da bi zadovoljili apetite Petra Smolovića i poslednjeg uporište DPS-a u Crnoj Gori, koji su ponudili pojedincima iz Bošnjačke partije i Islamske zajednice poslovne prostore u zgradi koju blizu temelja Hadžidanušine džamije gradi potpredsednik DPS-a, Abaz Dizdarević, za zamenu da se tu ne obnavlja ne samo Hadžidanušina džamija, već ništa što pripada Islamskoj zajednici, odnosno muslimanima - saopšteno je iz Opštinskog osbora Stranke pravde i pomirenja. 

BONUS VIDEO - SNIMAK IZ BEČA: Devojčica liči na nestalu Danku, radi se na identifikaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave