"JADRAN" JE CRNOGORSKI: Ministar vojni Crne Gore poslao Hrvatima jasnu poruku o vlasništvu nad školskim brodom

V.K.

15. 01. 2024. u 07:00

JOŠ jednom se "nasukao" školski brod "Jadran" između Crne Gore i Hrvatske. Ministar odbrane Dragan Krapović nije se tokom vikenda sastao sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem u Tivtu, kako je bilo planirano. Anušić je saopštio da je sastanak sa Krapovićem otkazao zbog njegovih izjava o ploči u Morinju i brodu "Jadran". Anušić je rekao da su upravo to trebalo da budu teme njihovog prvog sastanka.

ЈАДРАН ЈЕ ЦРНОГОРСКИ: Министар војни Црне Горе послао Хрватима јасну поруку о власништву над школским бродом

Fejsbuk

- Poštovanje prema stavu kolege Anušića je odraz naše posvećenosti dijalogu i razumevanju među svim državama u regionu. Međutim, stav Crne Gore je da je "Jadran" potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i on se neće promeniti - izjavio je Krapović.

On je istakao da je njegova odgovornost, kao ministra odbrane, da čuva taj simbol ponosa i istorijskog nasleđa države, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva.

- Dijalog i razmena mišljenja sa našim susedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda "Jadran" - naveo je Krapović. - Između dijaloga i pregovora je velika razlika, a ja nisam neko kome ta razlika može promaći. Naprotiv, kao ministar odbrane, prihvatio sam razgovor na te teme, ali ne i pregovore, jer prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da "Jadran" ne bude crnogorski, a ja to otvoreno kažem neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa - rekao je Krapović.

Karakteristike

CRNA Gora je 2017. obnovila "Jadran". Brod je privezen uz rivu u Tivtu u Boki kotorskoj i sada ga crnogorska mornarica koristi za obuku svojih mornara i Pomorski fakultet u Kotoru za obuku svojih studenata. Na njemu crnogorske vlasti priređuju prijeme za visoke goste. Jedrenjak ima tri jarbola, dug je 58,2 metra, širok gotovo devet metara, s najvišim jarbolom visokim 33 metra.

Shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod "Jadran", jasan je Krapović. On dodaje da u trenutku proglašenja nezavisnosti Hrvatske brod nije bio u njenim teritorijalnim vodama i nije pripadao hrvatskoj državi.

- "Jadran" je potpuno legalno i legitimno u vlasništvu Crne Gore i tako treba da ostane. Ukoliko ima nešto sporno našim susedima iz Hrvatske, spremni smo da odgovorimo na njihove argumente - poručio je Krapović.

Brod je porinut 1931. godine, a u "službu" je zvanično stupio 19. avgusta 1933. godine kada je upisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Izgrađen je u Hamburgu u Nemačkoj. Do 1991. bio je školski brod Jugoslovenske ratne mornarice koji je te godine upućen u Crnu Goru na remont i od tada traje spor oko njegovog vlasništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave