OSNOVNI SUD U HERCEG NOVOM U PROBLEMIMA: Aktivno 1500 predmeta a rade predsednica Suda i jedan sudija

V.V.

05. 11. 2023. u 16:17

U Osnovnom sudu u Herceg Novom odnedavno radi samo jedan sudija i predsednica suda.

ОСНОВНИ СУД У ХЕРЦЕГ НОВОМ У ПРОБЛЕМИМА: Активно 1500 предмета а раде председница Суда и један судија

Foto:RTHN

Po sistematizaciji  trebalo bi da imaju šest sudija i predsednika. Rešenja čeka više od 500 predmeta starijih od tri godine. Kako bi ublažili problem, neki predmeti su poslati osnovnim sudovima u Kotoru i na Cetinju. Predsednica hercegnovskog Osnovnog suda Vesna Gazdić kaže da je jedna sudija na porodiljskom odsustvu, drugi kolega je podneo ostavku krajem septembra, što je dodatno otežaloveć komplikovanu situaciju. 

Prema rečima predsednice Gazdić, sudije u Herceg Novom rade sve referate bez izuzetka, a s druge strane zadužuju veliki broj složenih predmeta. Imaju više od 500 predmeta starijih od tri godine, što sa postojećim kapacitetom ne mogu rešiti u zakonskom roku niti mogu ispoštovati Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Uprkos tome trude se maksimalno da to bude u razumnim granicama preko prekoračenja.

-Od početka godine sudije Dubljević, Marojević i ja imali smo oko 1.000 predmeta u radu, a do kraja septembra smo taj broj prepolovili. Ostalo je sigurno aktivnih 1.500 predmeta koji do kraja godine ne možemo da rešimo. Ja sada primam samo krivične predmete i premda imam pravo da ne radim punim kapacitetom to nisam uradila i nastavila sam da sudim kako građani ne bi trpeli štetne posledice više nego što sada trpe - objasnila je Gazdić.

Sud je u punom sastavu, kako kaže, radio do kraja 2021. godine, a onda se broj sudija počeo smanjivati i do kraja 2022. otišlo je četvoro kolega.

Foto:RTHN

 

- U ovakvoj situaciji jedino rešenje sam videla u tome da neke predmete delegiramo sudovima u Kotoru i Cetinju. Odlaskom sudije Marojevića ostalo je 850 predmeta koji su nasleđeni od sudija koji su odlazili. Trenutno u radu imam 600, sudija Dubljević isto toliko predmeta.

Nakon sastanka u Sudskom savetu, 20. oktobra ostavljen je rok da se  postigne interna saglasnost o pomoći sa kolegama iz Kotora i Cetinja.

- Predsednik Osnovnog suda sa Cetinja  iskazao je spremnost da primi  kompletan krivični referat kolege Marojevića. To je oko 130 predmeta, a kolega iz Kotora  150 starih predmeta. Takođe, predsednik Osnovnog suda Cetinje saglasio se da sudija Tanja Vidić dođe kao ispomoć u rešavanju starih predmeta - objasnila je Gazdić.

Ona ističe da se sa sličnm problemima susreću i još neki osnovni sudovi u Crnoj Gori.

- U celom crnogorskom pravosuđu postoje problemi. U Osnovnom sudu u Žabljaku ne postoji sudija, u Pljevljima nedostaje dvoje ili troje sudija, u Rožajama radi predsednik Suda sa još jednom koleginicom, u Beranama nedostaje osam sudija. Veliki problem ima i Sud u Baru. U Kotoru  nedostaje četvoro sudija…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave