OPŠTINAMA ZAVRĆU SLAVINE? Novi predlog Zakona o šumama ukida koncesioni model

I. D. S.

18. 10. 2023. u 11:17

U PLANU je osnivanje državnog preduzeća koji će gazdovati šumama, a čime se ukida dosadašnji koncesioni model.

ОПШТИНАМА ЗАВРЋУ СЛАВИНЕ? Нови предлог Закона о шумама укида концесиони модел

Ministarstvo pljoprivrede šumarstva i vodosnabdevanja

To je predviđeno novim Zakonom o šumama, koji je u fazi predloga. Iako u resornom ministartvu tvrde da će se time unaprediti drvna industrija, opštine strahuju da bi time ostale „kratke“ za milione evra koje godišnje ubiraju na osnovu koncesija.

Predlogom novog Zakona o šumama ukida se koncesioni model korišćenja šuma i osniva državno preduzeće koje će gazdovati tim resursom. To će, ocenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodosnabdevanja, doprineti održivom upravljanju i razvoju drvne industrije.

-Ovakavo uređenje i nedostatak finansijskih sredstava za srevisiranje poslova na uzgoju i zaštiti šuma doprinose u najvećoj šteti da imamo probleme sa šumama u pogledu njihovog stanja. Osnovni ciljevi nacrta Zakona o šumama je promena koncepta gazdovanja šumama – napuštanje koncesionog sistema korišćenja šuma i osnivanje državnog prduzeća za gazdovanje šumama – navodi načelnik Direktorata za šumarstvo Ranko Kankaraš.

To će, kako dodaje, doprineti razvoju drvne industrije i poboljšanju ekonomije, jer će se potencijali u oblasti šumarstva iskoristiti u najvećoj meri.

Kankaraš navodi i da je Ministarstvo sprovelo ekonomsku analizu korišćenja šuma koja predviđa postepeni rast prihoda, te pokazuje da je bojazan opština za prihodnu stranu lokalnih budžeta neopravdana.

Neefikasan model

OVAJ model se ranije nije pokazao kao efikasan, tvrdi Danko Milikić iz Sindikata Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

-Takva praksa je već postojala. Bilo je ranije jedno preduzeće i ono je otišlo u stečaj i likvidirano. Zašto se sada vraćamo na model koji se nije pokazao efikasan je pitanje za sve nas. Vraćamo se 20 godina unazad kada su rađeni isti ekspiremnti koji su zatvorili šumarska preduzeća u svim opštinama i bez posla ostavili više stotina zaposlenih – poručuje Milikić.

-Ako bi po ekonomskim projekcijama prihodi išli na 40 i više miliona evra, naknade koje se ostvarauju u budžetu biće daleko veće. U suštini opštine neće imati manje prihode od onih koje su dobijale sada - smatra Kankaraš.

Primedbe imaju i u Opštini Pljevlja i kako tvrde, izneli su ih još dok je zakon bio u fazi nacrta, a najvažnije se tiču finasija. Naime, očekuju da bi se novo zakonsko rešenje lokalnim samoupravama donese značajno manje prihode.

-Opština je ove godine prihodovala preko četiri miliona evra,  a ako se primeni zakon ti prihodi će se smanjiti za dve trećinem tako da ćemo prihodovati jedan do milion i po evra. S obzirom da opština uvođenjem Zakona mnogo gubi svi planovi naši biće redukovani i nećemo moći ostvariti sve što smo planirali. Obično, pre nego što se nešto usvoji kod nas uvek su neke pozitivne procene. Kad se to kasnije desi nije to baš tako - saopštio je Vladan Aničić, v.d. sekretara za finansije Opštine Pljevlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave