ASISTENTI PROTIV NASILJA U CRNOJ GORI: Od drugog polugođa mere u cilju suzbijanja vandalizma u školama

I. D. S.

03. 10. 2023. u 09:59

ŠKOLSKA godina još se nije ni zahuktala, a već je registrovano nekoliko incidenata kada je reč o bezbednosti u školama. Samo tokom prošle sedmice policija je reagovala dva puta, oba zbog naoružanih učenika u Bijelom Polju i Budvi. Kako bi se suzbilo nasilje među mladima, koje iz godine u godinu predstavlja sve veći problem, ove godine biće angažovani asistenti za suzbijanje nasilja i vandalizma, ali tek od drugog polugodišta i to, kako ocenjuju u Udruženju Roditelji, nedovoljan broj njih.

АСИСТЕНТИ ПРОТИВ НАСИЉА У ЦРНОЈ ГОРИ: Од другог полугођа мере у циљу сузбијања вандализма у школама

Foto Shutterstock

Da Ministarstvo prosvete ne radi dovoljno na suzbijanju nasilja u školama, smatraju u Udruženju Roditelji. Kako navodi predsednica udruženja, Kristina Mihailović, Komitet za prevenciju i borbu protiv nasilja u školama, nije se nijednom sastao od početka epidemije virusa korona, što, kako kaže, znači da on više i ne postoji. Zasada, ističe, postoji samo besplatna linija za prijavu vršnjačkog nasilja.

Mala podrška

MIHAILOVIĆEVA naglašava da su asistenti mali deo podrške u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama.

- Nadamo se da će sve ono što je planirano i definisano da se radi po pitanju sprečavanja nasilja u školama biti mnogo intenzivnije, što nije bio slučaj do sada. Nadamo se i da neće biti onih situacija kao što se dešavalo da se neke mere ne primenjuju, odnosno da se ne proverava njihova primena. To je bio ključni problem u prethodnom periodu - zaključila je Mihailovićeva.

U međuvremenu, doneta je odluka da se u školama angažuju asistenti za suzbijanje vandalizma i nasilja, ali, kako ocenjuje Mihailovićeva, prema trenutnim najavama, broj asistenata koji će se obučavati je daleko od potrebnog.

Obuka

KONKURS kojim je predviđeno da se obučava 20 asistenata, okončan je pre nekoliko dana. Polaznici koji prođu obuku biće angažovani tek od narednog polugodišta.

- Prema planu koji je pravljen 2019. godine, definisano je da u prvoj godini bude angažovano 30 asistenata, te da se taj broj za toliko svake godine povećava kaže Mihailovićeva. - Ako se sada pominje 20 asistenata, to je manje i od inicijalnog plana i naravno da to neće odgovoriti potrebama škola. Ne znamo tačno koje su potrebe, odnosno koliko će škola ispuniti ovaj uslov kada je reč o broju đaka, odnosno da u ustanovama ima više od 700 učenika. Iz Zavoda za školstvo saopšteno je da je to više od 60 škola u Crnoj Gori, što znači da je ta brojka velika. Sudeći prema najavljenom broju od 20 asistenata od drugog polugodišta, time će se zadovoljiti svega trećina potreba škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)