RAKOVIĆ O SRAMNOM ESKOBAROVOM ČINU: Segregacija koja se sprovodi nad Srbima u Crnoj Gori će dovesti do povećanja broja Srba na popisu

Novosti online

14. 09. 2023. u 22:00

ISTORIČAR Aleksandar Raković kaže za RT Balkan da nije nikakva novost to što je specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar mandataru Milojku Spajiću poručio da mu ne preporučuje da u vladu uključi srpsku koaliciju "Za budućnost Crne Gore", bez obzira na izborne rezultate, te da je u pitanju mišljenje Amerike koje je saglasno sa nemačkom ambasadom i ostalim zapadnim ambasadama u Podgorici.

РАКОВИЋ О СРАМНОМ ЕСКОБАРОВОМ ЧИНУ: Сегрегација која се спроводи над Србима у Црној Гори ће довести до повећања броја Срба на попису

Foto: Printskrin RTS

- Siguran sam da Srbi u Crnoj Gori, odnosno njihovi politički predstavnici neće biti deo nove vlade. O tome sam govorio odmah nakon izbora, a na osnovu ogromnog iskustva i poznavanja prilika u Crnoj Gori - smatra Raković.

Ocenjuje da će segregacija koja se sprovodi nad Srbima u Crnoj Gori dovesti do povećanja broja Srba na popisu koji će biti održan krajem godine. Dodaje da građani Crne Gore zajedno sa političkim predstavnicima Srba treba da prihvate da je ta zemlja isto kao Bosna i Hercegovina kolonija Zapada.

- U kolonijama nema više privida da lokalno stanovništvo samo formira vlast, to se dešava u protektoratima. Ovo je ogoljena situacija i nju treba još više prikazivati onakvom kako jeste i gurati Spajića ka DPS-u - navodi Raković.

Smatra da je velika greška načinjena 2020. nakon parlamentarnih izbora, na kojima je koalicija Demokratskog fronta pobedila DPS Mila Đukanovića, kada joj je onemogućeno da uđe u vladu, čime je nešto što nije normalno postalo normalno.

- Moj savet je da prihvate to kako jeste, jer ne mogu ništa da promene. Energiju treba uložiti u predstojeći popis - smatra Raković.

Upozorava da Pokret Evropa sad uz DPS ima nameru da, ako formiraju vlast u skorije vreme, usvoje izmene i dopune zakona o popisu, čime će izbaciti nacionalna pitanja na popisu.

- To će pokušati da učine jer bi na popisu Srbi bili relativna većina po nacionalnosti i apsolutna većina po jeziku - navodi Raković.

Dodaje da će i to uticati na one koji su nesigurni da se izjasne kao Srbi, jer je to jedino sigurno.

- Svaki čovek želi da ima jasan identitet, svaka osoba prirodno teži ka tome, a u slučaju Crne Gore sasvim je logično da to bude srpski identitet, jer je Crna Gora i stvorena kao nacionalna država srpskog naroda - zaključuje Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave