SA SEDNICE SO HERCEG NOVI: Viševekovne veze Trebinja i Herceg Novog prerasle u pobratimstvo

V.V.

11. 09. 2023. u 12:37

ODLUKA o bratimljenju Herceg Novog i Trebinja usvojena je na današnjoj sednici hercegnovske Skupštine, kojoj nisu prisustvovali odbornici DPS-a.

СА СЕДНИЦЕ СО ХЕРЦЕГ НОВИ: Вишевековне везе Требиња и Херцег Новог прерасле у побратимство

Foto: V.V.

Potpredsednik Opštine Mirko Mustur kazao je da je Odluka o bratimljenju „proistekla iz odnosa građana Herceg Novog i Trebinja, koje se prenelo na gradske uprave, a onda preko njih na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam“.

Mustur je naglasio i da se nada skorom povezivanju Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom, što je prema njegovoj oceni sjajna inicijativa koja će unaprediti buduću saradnju dva grada.

I odbornica Marina Vukalović smatra da je bratimljenje potpuno prirodno proisteklo „kroz istorijske i druge veze koje su naši preci gradili i branili“.

- Mi samo ozvaničavamo viševekovno prijateljstvo. Delimo istoriju, jezik, kulturu i običaje. Bratimljenjem se otvaraju mogućnosti  da saradnja bude još intenzivnija, a sve sa ciljem da ostvarimo benefite za naše građane - rekla je Vukalović.

Ona je imala i konkretan predlog za saradnju. Predložila je da SO Herceg Novi uputi apel Ministarstvu unutrašnjih poslova  da razmotre tehničke mogućnosti kako bi se aktivirale dve saobraćajne trake na graničnom prelazu Sitnica, sa dodatnim carinskim kućicama sa obe strane prelaza za vozila registrovana u Trebinju i Herceg Novom.

- Olakšavanje kretanja robe i putnika je strateški cilj obe administracije a mora se tražiti kroz racionalizaciju  prelaska Sitnice. Dobili bismo veću posećenost Herceg Novog posebno u periodu glavne turističke sezone. Ekonomska, kulturna i administrativna saradnja i geografska blizina su prednosti koje moramo iskoristiti - kazala je Vukalović.

Odbornik Marko Lučić uputio je kritiku kolegama iz DPS-a što ne prisustvuju sednici, a istakao je  da je odluka o pobratimstvu sa Trebinjem za njega „istorijski trenutak“. Jakim viševekovnim vezama prema njegovim rečima svedoči i činjenica da je i danas deo hercegnovske opštine u nadležnosti zahumsko-hercegovačke eparhije.

Odbornici su sa 21 glasom za usvojili i rešenje o imenovanju članova žirija za dodelu Oktobarske nagrade i Povelje grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)