DRITAN U ODLASKU VEĆ GODINU Za 365 dana tehničkog mandata započet obračun sa kriminalom na više frontova

V.K.

21. 08. 2023. u 07:00

GODINA je od kada je pala vlada premijera Dritana Abazovića. Skupština Crne Gore joj je izglasala nepoverenje sat iza ponoći 20. avgusta 2022. godine, nakon dvanaest sati poslaničke rasprave. Od 81 poslanika za obaranje Vlade glasalo je njih 50 iz redova DPS, Demokrata, SDP, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore. Protiv je bila predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP), dok poslanici DF, SNP, Demosa i GP URA nisu prisustvovali glasanju. Tako je Abazovićeva vlada u punom mandatu trajala svega 115 dana, ali je njeno tehničko trajanje nastavljeno još godinu, a on postao najduže odlazeći premijer!

ДРИТАН У ОДЛАСКУ ВЕЋ ГОДИНУ За 365 дана техничког мандата започет обрачун са криминалом на више фронтова

Vlada Crne Gore

Svega tri dana nakon pada Vlade, državne institucije su se suočile sa hakerskim napadom. Blokirani su vladini servisi koji se posle mesecima nisu mogli oporaviti. Nije otkriveno odakle je napad stigao. Po nalogu Vlade više puta su u barskoj luci zaplenjene cigarete višemilionske vrednosti. Jedan od uhapšenih u tim akcijama je i Abazovićev saradnik Rade Milošević, direktor Uprave carina.

Sporan let

ABAZOVIĆEV odlazak privatnim avionom u Istanbul na finale Lige šampiona između Mančester sitija i Intera, ostao je sporan. Premijer je tvrdio da je putovao o svom trošku, ali za to nije pružio dokaze.

Vlada je usvojila "antimafija" zakon, a posle oštrih kritika evropskih institucija i nevladinog sektora povukla ga je iz skupštinske procedure. Nakon toga Abazovićev kabinet podneo je prijavu tužilaštvu protiv funkcionera bivše vlasti iz Vlade Duška Markovića (DPS) zbog zloupotrebe službenog položaja. To je dovelo do podizanja optužnica protiv 12 bivših funkcionera u aferi "Stanovi". Premijer Abazović je učestvovao na konferencijama "Otvoreni Balkan", zalagao se za priključenje Crne Gore tom projektu iako se državni organi nikada nisu odredili po tom pitanju. Na inicijativu Abazovića Vlada je razrešila direktora ANB-a Sava Kenteru, a usledila je nakon razbijanja "mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori". Tada je na zahtev ANB 35 osoba proterano iz Crne Gore.

Abazović i većina u Vladi razrešili su tadašnje ministre spoljnjih poslova i odbrane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića. Abazović je ušao u sukob sa najvećom građevinskom kompanijom u Crnoj Gori "Bemaks", nazivajući ih građevinskom mafijom koja želi da ga ubije. Premijer se sukobio i sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom, zatim pokrenuo sukob i sa liderom PES Milojkom Spajićem tokom izborne kampanje, pokušavajući da Spajića dovede u vezu sa Južnokorejcem Do Kvonom, koji zbog prevara teških više desetina milijardi dolara preko kriptovaluta, u crnogorskom zatvoru čeka odluku o izručenju Južnoj Koreji ili SAD. U sklopu najavljenog "obračuna sa tajkunima" bivše vlasti, Vlada je preuzela upravljanje trajektnom linijom Kamenari - Lepetane koju je do tada vodila privatna kompanija "Pomorski saobraćaj", bliska Milu Đukanoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)