I PRED SRBIMA "DESET ZAPOVESTI" PES usvojio principe za formiranje vlade koje je uputio mogućim partnerima

V. KADIĆ

19. 07. 2023. u 18:00

PREDSEDNIŠTVO Pokreta "Evropa sad" usvojilo deset principa za formiranje Vlade Crne Gore, koji će uputiti potencijalnim partnerima. Iako je Spajić odugovlačio sa pozivom za dijalog "Za budućnost Crne Gore", ipak je juče dostavio dokument sa principima Srbima. Iz ovog političkog saveza poručili su da se neće oglašavati do zvaničnog odgovora, ali nešto ranije na "Tviter" nalogu se oglasio jedan od lidera koalicije"Za budućnost Crne Gore", Milan Knežević, obraćajući se glasačima - da ne brinu i u sarkastičnom stilu poručio da "sve ide u dobrom pravcu".

И ПРЕД СРБИМА ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ ПЕС усвојио принципе за формирање владе које је упутио могућим партнерима

V.K.

- Dobili smo boćarski savez, izdavanje ležaljki u Valdanosu, obeležavanje igrališta za Lješanske igre i krampe za kolektor u Botunu. A sigurno nećemo dati ni hokejaški savez i avion za zaprašivanje komaraca - naveo je Knežević na "Tviteru".

Ovakva reakcija predsednika Demokratske narodne partije usledila je nakon objave da je Predsedništvo Pokreta "Evropa sad" usvojilo "deset zapovesti" koje će uputiti potencijalnim partnerima.

Sednica 27. jula

KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Crne Gore zakazana je za četvrtak, 27. jula u podne. Poslovnikom je propisano da se na prvoj sednici Skupštine biraju predsednik i potpredsednici. Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik, kome u radu pomažu najmlađi i generalni sekretar Skupštine. Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", koji ima 63 godine, a najmlađi je iz Pokreta "Evropa sad" Mirko Đukić (25).  

Ne zna se da li će i kada razgovarati sa liderima ZBCG, a ono što je evidentno jeste da će od 22 buduća ministarstva pored mesta premijera i potpredsednika Vlade za ekonomiju i finasnije, PES-u pripasti još 11 ministarskih mesta! Demokrate će imati potredsednika za bezbednost i četiri ministarstva, a Bošnjačka stranka vicepremijera za spoljne i evropske poslove i pride tri ministarska mesta. Albanskoj alijansi pripada četvrto potpredsedničko mesto, koje je zaduženo za regionalni razvoj i jedno ministarstvo. Albanski forum, Hrvatska građanska inicijativa i SNP će imati po jedno ministarstvo. Priča se da bi Spajić mogao da ponudi GP URA da manjinski podrži novu vladu, makar na godinu, posle čega bi partija Dritana Abazovića mogla da uđe u Spajićevo društvo.

Bošnjaci odlučuju o Njegošu

DEO Ministarstva prosvete (osnovno i srednje obrazovanje) trebalo bi da pripadne Bošnjačkoj stranci Ervina Ibrahimovića. Ukoliko ove pretpostavke budu zaista validne, sudbina Petra Drugog Petrovića Njegoša biće "zapečaćena". Njega su njihovi ideolozi optuživali da je bio inspiracija "genocida nad Bošnjacima"!

Deset principa kao "deset Božjih zapovesti" će biti osnova za formiranje nove vlade, koja će nastaviti snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i obezbediti podršku pravosudnim organima, prvenstveno SDT-u. Izborna reforma biće jedan od najvažnijih političkih prioriteta, dok će spoljna politika biti usmerena ka "aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO, punoj posvećenosti EU integracijama. Među deset principa navodi se da će struktura Vlade biti definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli njeni konstituenti, koji se obavezuju da doprinesu "iskorenjivanju nacionalnih, verskih i političkih podela". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu