UGINUO DELFIN U HERCEG NOVOM: Užas u Crnoj Gori

V.V.

17. 07. 2023. u 14:25 >> 22:56

ZBOG čega je uginuo delfin nađen nedavno u akvatorijumu Herceg Novog, za sada nije poznato, ali su fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama izazvale nevericu pa i tugu.

УГИНУО ДЕЛФИН У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Ужас у Црној Гори

Foto: Komunalna policija

Dešavalo se i ranije, na sreću ne často, da se delfini upetljaju u ribarske mreže i uginu, ali sada se pominje i da je delfin možda uginuo zbog najlon kese koja je navodno nađena u njegovim ustima. U ekipi koja je telo delfina izvukla iz mora bio je i komunalni policajac Mitar Bijelić. Prema njegovim rečima bilo je to potresno iskustvo. Konop je bio omotan oko delfinovog repnog peraja, rekao je Bijelić dok za plastičnu kesu nije siguran. 

Kada ribari u mreži nađu uginulog delfina jedino što mogu da urade jeste da preseku konop, ponekad i odsecajući deo delfinovog tela koje potom prepuste moru. Novljani još pamte da je posle jednog nevremena, pre tri godine na obalu u Igalu isplivalo telo delfina koji je takođe imao konop oko  repnog peraja.

Foto: Komunalna policija


Proteklih godina delfini su se odomaćili u Boki. Reč je najčešće o  takozvanim dobrim, kljunastim delfinima koji dostižu dužinu od oko metar i po, a neretko igrom obraduju ljude koji ih sretu na moru. Poznavaoci prilika tvrde da je u zalivu stalno jedna petočlana porodica, sada već možda i uvećana.

Povremeno ih ribari snime u bezbrižnoj, veseloj igri. Viđa se i jato manjih delfina, a svaki susret sa njima obraduje. Zato bi trebalo povesti više računa o tome šta sve bacamo u more nadajući se da će ono to „progutati“. A more se i samo već uveliko guši zbog ljudskog nemara. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave