ŠEST DANA BEZ EKRANA: Kako su Mirko, Tanja i Jasna pomogli klincima da uživaju u blagu Crne Gore (FOTO)

V.K.

03. 07. 2023. u 11:57

Žagor dece odzvanja ovog leta padinama Vojnika u prelepom kraju sela Kruševice nadomak Šavnika. Baš kao nekada davno, u srećnija vremena, kada je ovaj deo Crne Gore bio pun života, a učionicama veselo hrlili drobnjački mališani.

ШЕСТ ДАНА БЕЗ ЕКРАНА: Како су Мирко, Тања и Јасна помогли клинцима да уживају у благу Црне Горе (ФОТО)

Foto: V. K.

Reporter „Novosti“ posetio je kamp u kome se šest dana u nedelji odvija međunarodni program za edukaciju dece uzrasta od šest do 16 godina iz svih delova Crne Gore, a tu su i najmlađi Rusi i Ukrajinci. Ova priča se već dve decenije uspešno sprovodi u čak 45 zemalja sveta!

Mirko i Tanja Perović, Jasna Dautović glavni su „krivci“ što su dečaci i devojčice i ovog leta pobegli iz užarenih gradskih četvrti, prašnjavog asfalta u krajolik čije lepote se čovek ne može nagledati.  

Foto: V. K.

- Ovaj raj smo otkrili prošle godine i jako nam se dopalo. Prošle godine smo imali tri kampa, a ove jedan više - pričaju u razgovoru za „Novosti“ supružnici Mirko i Tanja Perović, koje smo zatekli u etno-selu "Vojnik".

Tanja je iz Zaječara i vrlo brzo se uklopila u crnogorske prilike, pa otud i izuzetne impresije.

- Nismo svesni koje blago ima Crna Gora, dodaje kratko i objašnjava da je koncept kampa da on bude intenzivan sa puno profesionalnih radionica kako bi se deci priuštile neke stvari koje im nisu baš dostupne. Ovogodišnji kamp se zove – Šest dana bez ekrana! Da bismo decu odvojili od televizora, mobilnih telfona i pokazali im prave vrednosti i uspevamo u tome jer oni vrlo brzo shvataju da je telefon nešto što ih ometa, ističe Perovićeva, dok njen suprug Mirko naglašava da su u kampu angažovani oni ljudi koji mogu najbolje da rade sa decom.

-Glinari su, na primer, iz Nikšića, streličari nam dolaze ispred Kulturnog centra Turske i oni su predstavnici Crne Gore na svetskim takmičenjima u streličarstvu, organizujemo jahanje, učimo mališane starim zanatima, domaćim rukotvorinama. Svako dete je, recimo, naučilo da zašije dugme, dodaje Perović.

Foto: V. K.

U okviru škole rade ekološke radionice, deca prave papirus, saznaju šta je reciklaža. Tu je i prva pomoć, te snalaženje u prirodi i prostoru. Vođe kampa se trude da edukuju decu i u oblasti komunikacionih veština, pomoću kojih mališani bolje dolaze do spoznaje da mogu sami nešto da izvedu i kako to da urade.

- Deca polako postaju svesna da su oni akteri svog života. Angažovali smo planinara osvajača Mont Everesta Dragutina Šlagi Vujovića iz Nikšića koji ih provodi kroz šumu i uči ih kako da se snalaze u prirodi. Angažovan je i Tihomir Radonjić iz Danilovgrada najbolji poznavalac zmija otrovnica koji stručno objašnjava deci na koje sve opasnosti mogu da naiđu kada se susretnu sa poskokom, šarkom ili nekim drugim gmizavcem. Kruna ovog kampa je na kraju, kada decu pesmom i igrom oveseli njihov drugar i zabavljač Radojica Stanković alijas Šanta Panta.

JEZIK

Na četvrtom kampu u drugoj polovini jula organizatorima se javio veliki broj roditelja koji su iz Crne Gore, a žive u inostranstvu, a čija deca ne znaju maternji jezk.

- Tu smo da im pomognemo i jedva čekamo da steknemo nova prijateljstva, poručuju naši domaćini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)