ŠTO KRAĆI ROK TO LISTA TEŠNJA: Milatović i Spajić nesložni oko predloženih imena

Марија Стевановић
Marija Stevanović

16. 05. 2023. u 16:28

ROK za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore ističe noćas u ponoć, a na političkoj sceni u toku su tektonski poremećaji. Posle razilaženja članica Demokratskog fronta, nesloga se uvukla i u "Evropu sad". A u većina stranaka rešili su izgleda da "okrenu list", pa će sa listi izostati i mnoga do sada nezaobilazna imena.

ШТО КРАЋИ РОК ТО ЛИСТА ТЕШЊА: Милатовић и Спајић несложни око предложених имена

PES

Na Predsedništvu Pokreta "Evropa sad" došlo je do ozbiljnih mimoilaženja i prepirki jednog dela članova tog tela. Predsednik partije Milojko Spajić revoltiran napustio je sednicu pre nego što je formalno završena. Povod za svađu je bio sastav izborne liste za izbore 11. juna. Navodno, Milojko Spajić i zamenik predsednika stranke Jakov Milatović imaju ozbiljne nesuglasice po pitanju konačnog sastava izborne liste.

Na proveru 50.000 potpisa?

- OČEKUJEM da će DIK proveriti oko 50.000 potpisa podrške listama. Biće to veliki posao ali i veliko opterećenje za sistem. Svedočimo živim i dinamičnim izbornim procesima. Mislim da je ovo prvi put da grupa političkih subjekata predaju liste poslednjih dan ili dva, uoči isteka roka - kaže predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša i dodao d su obezbeđeni direktni prenosi sednice DIK uoči izbora 11. juna i da je transparentnost jedan od njegovih prioriteta.

Ističe i "rok trajanja" liderima "suverenističkog bloka". Naime, nakon političkog penzionisanja Mila Đukanovića, sa vrha DPS otišli su i njegovi višedecenijski saradnici poput poslednjeg premijera iz redova DPS i direktora DPS Duška Markovića i bivšeg ministra u brojnim resorima Predraga Boškovića i Branimira Gvozdenovića. Na poslaničkoj listi nema ni bivšeg ministra Petra Ivanovića, portparola Miloša Ivanovića, visokog funkcionera stranke Aleksandra Bogdanovića.

Na izbornoj listi SDP nema ni lidera stranke Raška Konjevića, kao ni lidera SD Damira Šehovića. Najavljuje se odlazak Andrije Popovića sa čela Liberalne partije.

Nekoliko sati nakon zvaničnog prestanka političkog brenda DF, izbornu listu je predao Pokret za promjene, a predvodiće je predsednik Nebojša Medojević. Pre toga Državna izborna komisija proglasila je listu "Narodnog pokreta Pravda za sve" koju predvodi bivši ministar pravde Vladimir Leposavić. Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa nastupiće samostalno, a izvesna je koalicija između Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije. Ipak na njihovoj listi neće biti dugogodišnjeg poslanika Predraga Bulatovića. U SNP još nisu doneli odluku o načinu izlaska na izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave