KUDA IDE INSTITUT IGALO: Česi odustaju od pregovora o privatizaciji

V.V.

25. 04. 2023. u 14:37

NEIZVESNOST oko sudbine Instituta Igalo čini se sve veća, a pokušaj obnove dogovora o privatizaciji sa češkom kompanijom „Philibert“ u kojoj je i kompanija “Vile Oliva” vlasnika Žarka Rakčevića, verovatno će biti prekinut.

КУДА ИДЕ ИНСТИТУТ ИГАЛО: Чеси одустају од преговора о приватизацији

Foto: V.V.

Ugledna ustanova u najtežoj je situaciji od osnivanja. Skoro će četiri meseca da su zaposleni bez plata, dugovi rastu, stručni kadar se osipa, a nadležni u državi ćute na upozorenja, apele, proteste.

Podsetićemo,  sa češkom i Rakčevićevom kompanijom krajem prošle godine, nakon odluke Upravnog suda da poništi rešenje Saveta za privatizaciju, ponovo uspostavljeni kontakti oko prodaje  56,5 odsto akcija države u Institutu Igalo. Česi su početkom 2023. potvrdili da su zainteresovani, a isti stav  imali su i 21. februara kada je održan  sastanak sa članovima Tenderske komisije.

Međutim, od tendera na kome su učestvovali i ponudili deset miliona evra za akcije a 29 za investicije u Institut, prošlo je pet godina. Za to vreme dug Instituta je sa sedam porastao na oko 30 miliona evra. Zbog toga je zatraženo  da se odrede novi uslovi pregovora tim pre što su sve cene porasle pa je prema proceni za  investiranje u Institut da bi zaslužio četiri zvezdice potrebno obezbediti oko 35 odsto više sredstava, piše Dan.

Tenderska komisija tražila  je da se nadležni o nastavku pregovora izjasne do 10. aprila. Tražili su  i  finansijski izveštaj za 2022. godinu, listove nepokretnosti i informaciju o tome da li prodavci mogu da preuzmu deo obaveza Instituta i u kom iznosu.

Iz tenderske komisije su  obezbedili tražene dokumente, dali I odobrenje za produžetak pregovora do 25. aprila, ali  iz češkog konzorcijuma nisu se oglašavali i kako saopštavaju mediji blizu su odustajanja od  privatizacije. Jedan od njihovih predloga bio je da Vlada preuzme 15 ili 20 miliona evra duga koji ima Institut, ali iz Vlade nisu spremni za takav potez. Obavestili su između ostalog da da privatizacijom Institut neće moći da stekne pravo vlasništva nad zemljištem oko Instituta.

NEODGOVORNA IZJAVA MINISTRA ŠĆEKIĆA

Pre nekoliko dana, nakon izjave ministra zdravlja Dragoslava Šćekića “da više neće biti sipanja u šuplje” u Institut “Dr Simo Milošević” reagovali su iz hercegnovske  SO i opštinske Komisije za praćenje stanja Instituta. Naveli su između ostalog da je sve građane “zaprepastila” ovako neodgovorna izjava  ministra koji za sve vreme svog mandata “nije došao niti jedan jedini put do Instituta da se konkretno upozna ne samo sa aktuelnim problemima, već stanjem i načinom funkcionisanja” ove ustanove.  Ovo tim pre što su  “država i fondovi  većinski vlasnici Instituta i ne može se ovakvim izjavama  neodgovorno odnositi prema firmi za koju su on kao ministar zdravlja i Vlada Crne Gore nadležni”.

Na Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima je da iznađu rješenje za Institut “Dr Simo Milošević” koji je “ sistemski urušavan tri decenije i to sada dolazi na naplatu”.

Opština i lokalni parlament nemaju ingerencije po pitanju Instituta ali je jasan njihov stav da je do sada iskazan neozbiljan pristup nadležnih prema rešavanju ovih problema što ugrožava i uskraćuje pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju svim građanima Crne Gore.

-Pozivamo Ministarstvo zdravlja i Vladu Crne Gore da preuzmu odgovornost iz svojih nadležnosti i konkretnim potezima pronađu rešenje, jer odnosom koji je do sada pokazan – gašenje Instituta “Dr Simo Milošević” je neminovno”, zaključuje se u saopštenju.

-Institut Igalo nema vremana za gubljenje, iniciraćemo vanrednu sednicu Skupštine opštine Herceg Novi na ovu temu i očekujemo podršku ostalih klubova, poručili su iz OO DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a