MILO, ODSTUPI: Crnoj Gori je dosta prevara, pohlepe i bezakonja

Novosti online

05. 03. 2023. u 09:08

SVAKI pošten, vaspitan, moralan, pouzdan i korektan čovjek može biti predsednik države. A takvih u Crnoj Gori ima na hiljade. Ti ne spadaš u tu kategoriju, zato odstupi, poručuje Milu Đukanović u autorskom tekstu za crnogorski "Žurnal" novinar Ranko Rajković.

МИЛО, ОДСТУПИ: Црној Гори је доста превара, похлепе и безакоња

Foto: EPA

Njegov tekst prenosimo u celosti:

Završiše se Skupštinska zasijedanja, glasanja, preglasavanja, bojkotovanja, jadikovanja. Predadoše se kandidature. Otpoče predsjednička kampanja. Dolazi vrijeme da žanjemo ono što smo posijali.

Ukoliko smo zaboravili ko je što posadio tu su flajeri, slogani, posteri, baneri, veliki reklamni bilbordi u raznim dizajnima da nas podsjete na minule radove predsjedničkih kandidata. Poručuju nam što je čija tekovina i ko je kakvo polje za žetvu spremio. Premalo je kultivisanog prostora. Previše je sejača. Utrkuju se ko će prvi priskočiti ljetini, požnjeti tuđu, podmetnuti svoju zakržljalu i poharanu drugome, obmanuti žeteoce predstavljajući im tuđe parcele kao svoje. Predsjednički kandidati sa bilborda pozivaju na izborna okupljanja i mobe. Pozivi su propraćeni uskličnicima i upitnicima.

Na bilbordima “Nego ko?” dominira stilizovani upitnik.

Uočavam čovjeka ispred bilborda “Nego ko?”. Čini mi se da razgovara sa bilbordom. Neki osobenjak pomislih. Prilazim. Čujem kako se glasno obraća licu sa bilborda. Postavlja mu pitanje. Sačeka desetak sekundi a onda sa bilborda malo promijenjenim glasom pročita odgovor na pitanje koje je postavio. Ispada da mu bilbord odgovara. Čovjek podsjeća na novinara performera koji neobičnim postupkom intervjuiše lice sa bilborda. Zanimljiva situacija. Bilježim.

Pitanje: Jesi li povezan sa organizovanim kriminalom?

Bilbord odgovara: Nego ko?

Pitanje: Progoniš li i surovo eliminišeš svoje političke protivnike?

Bilbord odgovara: Nego ko?

Pitanje: Je li tačno da si najbogatiji crnogorac?

Bilbord odgovara: Nego ko?

Pitanje: Držiš li u šaci Crnu Goru?

Bilbord odgovara: Nego ko?

Pitanje: Hoćeš da budeš treći put predsjednik Crne Gore?

Bilbord odgovara: Nego ko?

Čovjek ispod bilborda se uznemiri. Osu paljbu na lice s bilborda.

“Nego ko” kažeš. “E ja ću ti reći ko. Svaki pošten, vaspitan, moralan, pouzdan i korektan čovjek može biti predsjednik države. A takvih u Crnoj Gori ima na hiljade. Ti ne spadaš u tu kategoriju, zato odstupi. Povuci se iz javnosti. Prestani da svojom pojavom provociraš prolaznike. Možda su prestrašeni ali nijesu toliko glupi. Crnoj Gori je dosta tvojih prevara, pohlepe i bezakonja. Mnogo si koštao i unazadio ovu državu. Razumni i prema državi odgovorni ljudi sigurno te neće zaokružiti.”

“Nego ko?”

“Zaokružiće te oni koje si obmanuo i nahuškao na najbliže komšije, na sunarodnike, na ljude druge vjere, drugog jezika i kulture. Zaokružiće te oni kojima si omogućio da ti se pridruže u pljačci i oni koji ti vjeruju da se pljačke sprovode u interesu države i njih kao njenih građana. Zaokružiće te oni koje si trovao pričama o državnim neprijateljima na svakom koraku i svakom mjestu gdje bi se neko ispriječio tvojoj pohari, samovolji i bezakonju. Zaokružiće te oni koje si podijelio, zavadio i zadojio mržnjom zasipajući ih lažima da štitiš tobože njihovu državu a ustvari štitiš samo svoju ličnu, privatnu državu”.

Dalji razgovor performera sa bilbordom nijesam uspio čuti od buke šlepera koji u dugoj koloni počeše prolazilti ulicom. Primijetio sam samo da lice s visoko postavljenog bilborda ne hajući za ono što se dešava ispod njega poče namigivati vozačima šlepara, vjerovatno zbog onog što bijaše utovareno ispod čvrsto uvezanih cerada kamiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)