PRETI IM KAZNA DO 10 GODINA ZATVORA: Podignuta optužnica protiv bivšeg rukovodstva "Plantaža"

V.K.

03. 03. 2023. u 14:32

SPECIJALNO državno tužilaštvo je Specijalnom odeljenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

ПРЕТИ ИМ КАЗНА ДО 10 ГОДИНА ЗАТВОРА: Подигнута оптужница против бившег руководства Плантажа

Foto: Plantaže

Oni su, kako navode u SDT-u, od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine, kao odgovorna lica u privrednom društvu „13. Jul-Plantaže“, zloupotrebili položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nisu vršili svoju dužnost, i time privrednom društvu “OMP Engineering” DOO pribavili protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada evra, a oštećenom naneli imovinsku štetu.

- Okrivljenima se stavlja na teret da su, kao predsednik i članovi odbora direktora oštećenog društva, postupali suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima i Statutu oštećenog, a okrivljenoj V. M. da je, kao izvršni direktor oštećenog, postupala suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima, jer se prilikom donošenja odluka i u upravljanju poslovanjem društva, a okrivljena prilikom izvršavanja odluka, nisu pridržavali načela savesnosti i postupali sa pažnjom dobrog privrednika, u razumnom uverenju da deluju u najboljem interesu društva, niti su postupali savesno i radili u korist društva kao celine, sa dužnom pažnjom i uz primenu pravila struke prilikom odlučivanja - navodi se u saopštenju.

Tako su V. V., Đ. R., S. Š., D. P. i B. M. optuženi da su prilikom razmatranja i odlučivanja o predlogu za poravnanje privrednog društva “OMP Engineering”, sa kojim oštećeno društvo vodi parnicu pred Privrednim sudom Crne Gore, radi raskida Ugovora o osnivanju zajedničke fabrike za proizvodnju briketa “PLANT-OMP” DOO Podgorica i naknade štete i izgubljene dobiti, a u kojoj su svi izvedeni pisani i personalni dokazi u korist oštećenog, naročito poljoprivredno, mašinsko i finansijsko veštačenje, doneli zaključke da se parnica rešava poravnanjem i odluku da se privrednom društvu “OMP Engineering”, “u svojinu prenese zemljište u površini od 37.000 m2, koje predstavlja deo zemljišta obuhvaćenog LSL “Skladišno-poslovna zona Donji Kokoti i isplati novčani iznos u visini od 350.000,00 €”, a prethodno su svesno i namerno propustili da odluče da se pribavi mišljenje advokatske kancelarije koja je zastupala oštećeno društvo u parnici i da se utvrdi tržišna vrednost zemljišta koje oštećeno društvo prenosi u svojinu “OMP Engineering-a “.

Foto: Udg.edu.me

Veselin Vukotić

V. M. je optužena da je izvršila očigledno štetnu odluku okrivljenih, jer je kod notarke sa ovlašćenim zastupnikom “OMP Engineering” zaključila očigledno štetni Ugovor o poravnanju, po kojem je oštećeno privredno društvo dužno da plati privrednom društvu “OMP Engineering” iznos od 350.000,00 € i prenese pravo svojine na 37.000 m2 poljoprivrednog zemljišta različitih kategorizacija, obuhvaćenog LSL “Skladišno-poslovna zona Donji Kokoti, iako se radi o građevinskom zemljištu, tržišne vrednosti 1.295.000,00 €, odnosno da ukupno 1.645.000,00 € svoje imovine, dok je“OMP Engineering” dužan da prenese na oštećeno društvo svoj udeo od 50% vlasništva u zajednički osnovanom privrednom društvu “Plant-OMP” DOO, za koji je, u očigledno štetnom Ugovoru o poravnanju, navedeno da njegova vrednost i prodajna cena iznose 1.398.474.47 €, iako je ukupna imovina zajedničkog društva iznosila 1.062.537,00 €, a ukupne obaveze 4.084.735,00 €, pa nije postojala ekonomska opravdanost za otkup udela po toj ceni, jer je oštećeno društvo, Ugovorom o poravnanju, sebi ustanovilo obavezu u ukupnom iznosu od 5.483,209.47 € (zbir ugovorene prodajne cene udela i obaveza zajedničkog društva), a stvarno još i veću, u iznosu od 5.729.735,00 € (zbir stvarne vrednosti imovine koju oštećeno društvo daje i obaveza zajedničkog društva).

Foto Tanjug

Verica Maraš

Usled delimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 €, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dve do deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave