MILO ĐUKANOVIĆ DECENIJAMA TRUJE I LAŽE: Goran Danilović - Nepravde se ne mogu ispravljati novom diktaturom

V.K.

01. 03. 2023. u 13:28

PREDSEDNIK Ujedinjene Crne Gore i kandidat te partije na predsedničkim izborima 19. marta Goran Danilović saopštio je danas da aktuelni šef države i kandidat DPS-a na predsedničkim izborima Milo Đukanović decenijama truje i zasipa javni prostor lažima i da te laži moraju biti odbačene.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ДЕЦЕНИЈАМА ТРУЈЕ И ЛАЖЕ: Горан Даниловић - Неправде се не могу исправљати новом диктатуром

Foto: Ujedinjena Crna Gora

- Miriti i ujediniti se moramo, uostalom ta želja je upisana u imenu stranke na čijem sam čelu. Od jednog uslova, međutim, nema odustajanja - pomirenje u istini je uslov. A šta je istina i juče i danas? Istina je da Milo Đukanović decenijama truje i zasipa javni prostor lažima i te laži moraju biti odbačene. Jedna od najkrupnijih je da Crnoj Gori preti velikosrpska hegemonija, a da je SPC ključni hegemon. Od toga se ne odustaje ni nakon što je 30. avgusta 2020 polomio zube na toj laži - naglasio je Goran Danilović u saopštenju.

On je dodao da je "istina međutim da je srpski narod mrcvaren i da su mu oduzimana i oduzeta mnoga pojedinačna i kolektivna prava diskriminatorskim Ustavom".

- A konačan poraz i progon izbegnut je žilavošću tog istog naroda i veličanstvenim otporom na litijama koje su podržali mnogi pripadnici drugih naroda i vera. To pobedničko pristajanje uz istinu bilo je i ostalo istorijsko. Pomirenje je da se ta nepravda ispravi i da to prihvate političke elite, i to kao znak poštovanja prema srpskom narodu, prema svojim, a ne tuđim građanima, prema svojoj, a ne tuđoj istorijskoj istini - kazao je Danilović.

On je rekao da je pomirenje da se građani, a samim tim i pripadnici svih naroda, izjednače u pravu na rad, u pravu na zdrav i kvalitetan život.

- Istina je da se sa nepromenjenim DPS-om i njenim, istim, diskriminatorskim rukovodstvom koje i dalje vodi svađalački rat sa narodima i kulturama, potirući istine, ne možemo miriti pre nego se te opasne laži i lažovi ne detronizuju do kraja. Istina je da nam treba bogatiji i srećniji život, da su nam nasušno porebne veće plate, ali je istina i da to ne znači da naše razlike treba da se ukinu, da su naše različite kulture i tradicije smetnja napretku. Istina je da nisu u minule dve decenije diskriminisani samo Srbi, ali je istina da DPS Ustavom nije niko diskriminisan kao srpski narod. Istina je da neće biti sloge bude li Crna Gora samo srpska, ali je istina da treba da bude i srpska i to onoliko koliko zaslužujemo svojim postojanjem, koliko je naša i koliko smo mi njeni. Istina je da je zemlja Crna Gora naša majka, ali je istina da država Crna Gora mora podjednako da gleda na sve građane i narode u njoj. Istina je da su kriminalci i lažovi razorili biće naše države, da su isfabrikovali preteće nacionalizme kako bi nas držali u svađi i potlačenosti. To ne znači, međutim, da je sramota pominjati i voleti svoj narod, svoju kulturu i naciju, da je sramota biti svoj, poštovati druge i ljubomorno čuvati svoje - poručio je lider Ujedinjene Crne Gore .

Danilović podseća da predsednik Crne Gore nema nadležnosti da menja ustav ili vodi ekonomsku politiku, ali je istina i to da ima ogroman legitimitet i da treba strpljivo i mudro da miri tamo gde drugi svađaju.

- Predsednik, međutim, ne može da traži sredinu između istine i laži jer kompromis izmedu to dvoje uvek laž. Dužan je da ukazuje na procese koji nas dele i razaraju, da ukazuje na obavezu Skupštine i Vlade da se posvete materijalnom i duhovnom napretku građana, da štiti obespravljene pojedince, zajednice i narode, da štiti ustavna prava svih makar pojedine norme Ustava i dalje bile diskriminatorne. Istina je da smo posvađani oko državnih simbola koji su nametnuti političkim diktatom DPS-SDP koalicije, da su nam svi državni izbori do 2020. bili nameštani i kradeni, da je referendum bio nepošten i da su mnogi sistemski zakoni izglasani pod uslovima diktatute, ali je naša, a posebno obaveza predsednika Crne Gore, da sve što treba menjati bude rađeno na demokrstski način, javno i bez pritiska. Nepravde se ne mogu ispravljati novom diktaturom i nepravdama od strane nove vlasti - poručio je Danilović.

On je ukazao da je istina da predsednik države predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, ali je, primećuje, istina da do sada nikada nije predstavljana cela država, nego uvek i samo politički interes tesne većine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna