MILO NE MOŽE TREĆI PUT? Žalba Ustavnom sudu, traže da se poništi kandidatura

V.K.

28. 02. 2023. u 19:31

BOJANA Jokić, predsednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, podnela je Ustavnom sudu žalbu, tražeći da se poništi predsednička kandidatura lidera DPS-a Mila Đukanovića.

МИЛО НЕ МОЖЕ ТРЕЋИ ПУТ? Жалба Уставном суду, траже да се поништи кандидатура

Foto: DPS

Ona je u žalbi navela da je DIK potvrđivanjem kadndiature Đukanovića pogrešno primenio materijalno pravo, jer Đukanović nema ustavni osnov da po treći put bude kandidat za predsednika.

U žalbi se navodi da je Đukanović bio predsednik od 1998. do 2002. godine, a drugi put od 2018. do 2023. godine. Jokić je navela da postoji princip „ratio legis“, koji je propisan članom 97 stav 2. Ustava Crne Gore, a koji decidno uspostavlja zabranu da jedno lice bude predsednik Crne Gore duže od 10 godina, nezavisno da li je mandat vršio uzastopno.

„Kod predsedničkog kandidata Mila Đukanovića, jasno je da će u slučaju pobede na izborima biti predsednik Crne Gore 14 godina ukupno, a što predstavlja grubo kršenje citiranog člana Ustava Crne Gore“, navodi se  žalbi Bojane Jokić koja poručuje:

"Osporeno rešenje DIK-a je u celosti nezakonito, pa predlažem da sud donese rešenje kojim usvaja žalba i poništava rešenje o proglašenju kandidature“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)