U PODGORICI ODRŽAN SVETOSIMEONOVSKI SABOR I TRADICIONALNA LITIJA: Sveti Simeon Mirotočivi, ostavio narodu zapaljenu sveću vere

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 02. 2023. u 21:51

Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog sveta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu svo svoje biće uz monaško služenje.

У ПОДГОРИЦИ ОДРЖАН СВЕТОСИМЕОНОВСКИ САБОР И ТРАДИЦИОНАЛНА ЛИТИЈА: Свети Симеон Мироточиви, оставио народу запаљену свећу вере

mitropolija

Sveti Simeon Mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu sveću vere i njenu osnovu za sva vremena. Zato slavimo svetog Simeona Mirotočivog, jednu od najvećih ličnosti srpskog roda, ističući sa ponosom nemanjićko nasleđe u Crnoj Gori. To se nasleđe nije negovalo samo za vreme Nemanjića, već se to negovalo kroz svu našu istoriju – od Crnojevića i Balšića preko Petrovića. Posebno knjaz Nikola, kada je podizao Crnu Goru, pozivao se na svetoga starca Nemanju i na njegove zasluge i njegovo poreklo iz Crne Gore.

Ovako je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije besedio nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu hristovog vaskrsenja u toku Svetosimeonskog sabora, koju su sa njim su služili episkopi mileševski Atanasije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve i molitveno učešće mnogobrojnog vernog naroda.

Potom je krenula na tradicionalna svenarodna litija koja je nakon Svetosimeonovskog sabora u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja krenula od ove svetinje pa do Nemanjinog grada na obali reke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenula je zasipana kišom i šibana vetrom tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija, koju je predvodio Mitropolit Joanikije sa više arhijereja SPC.

Pre toga, nakon liturgije u hramu tokom liturgijske besede Mitropolit je kazao da se nada da ćemo se međusobno izmiriti i objediniti i da ćemo u radosti dočekati Vaskrsenje Hristovo.

U liturgijskoj besedi nakon čitanja Jevanšđelja Vladika Metodije je rekao danas Crkva, danas u nedelju praštanja, vaspitava i uči kako treba dušu svoju pripremiti za ulazak u pustinju časnoga i vbelikoga posta kroz koju treba da prođemo iščekujući vaskrsenje i svetlost Hristovu, i život večni.

-Ključ pomoću koga treba da pokrenemo prevozno sredstvo kojim ćemo stići do tog željenog cilja je praštanje. Bez tog ključa uzalud ćemo pokušavati. Stotine puta da izgovorimo molitvu  Oče naš neće se ništa pokrenuti, niti će stići na ono mesto gde ona treba da stigne. Samo blagodaću Duha Svetoga možemo da učinimo dobro delo,kazao je Episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)