SVAKO SVOJIM PUTEM: Vanparlamentarne stranke prve istakle svoje kandidate za predsedničke izbore 19. marta

V. K.

31. 01. 2023. u 06:20

PRVE zvnične kandidature za predsedničke izbore u Crnoj Gori 19. marta overene su kod vanparlamentarnih stranaka -Pokreta "Evropa sad" i Demohrišćanskog pokreta.

СВАКО СВОЈИМ ПУТЕМ: Ванпарламентарне странке прве истакле своје кандидате за председничке изборе 19. марта

Foto D. Milovanović

Predsedništvo Pokreta "Evropa sad", nakon obavljenih širih konsultacija, jednoglasno je donelo odluku da na predstojećim predsedničkim izborima, kandiduje lidera Milojka Spajića, bivšeg ministra finansija u Vladi Zdravka Krivokapića. Ova odluka biće prosleđena glavnom odboru na verifikaciju. Tako je propala inicijativa Demokrata da sa "Evropom sad" kandiduju zajedničkog predsedničkog kandidata, što je trebalo da bude preduslov buduće koalicione saradnje i na parlamentarnim izborima.

- Sprovedena relevantna i kredibilna istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da predsednik Pokreta "Evropa sad" ulazi u drugi krug i pobeđuje kandidata DPS-a, ma ko on bio. Ovom prilikom upućujemo poziv svim građanskim i manjinskim partijama koje dele našu viziju Crne Gore da podrže Milojka Spajića i budu deo velike pobede na predstojećim izborima i time daju doprinos objedinjavanju istinski evropskih i demokratskih snaga - naveli su iz Pokreta.

Dejan Vukšić, Foto ANB

Juče je promovisana i kandidatura predsednika Demohrišćanskog pokreta Dejana Vukšića, bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbednost. On je kazao da im je matica Crna Gora, dodajući da je pravo pitanje za građane - hoće li da dozvole da vode državu oni koji imaju obavezu samo prema Crnoj Gori.

- Dok sam bio u ANB-u, ujedinio sam Srbe i Crnogorce. Sa nama će građani znati na čemu su. Volimo državu i znamo ko smo i što smo. Zalagaću se za sistem otvorenih lista - poručio je Vukšić u svom prvom obraćanju kao kandidat za predsedničke izbore.

- Imamo za cilj gašenje blokova koji nam ne dozvoljavaju da živimo kao sav normalan svet.

Milojko Spajić, Foto Vlada CG

Oklevanje aktuelnog šefa države Mila Đukanovića oko kandidature na stendbaju drži ostale potencijalne protivkandidate.

Iz Demokratskog fronta su poručili da će se jedan od lidera tog saveza, Andrija Mandić kandidovati pod uslovom da to uradi i Milo Đukanović. Poslanik DF-a i Nove srpske demokratije Jovan Vučurović oglasio se tim povodom poručujući da će Mandić biti jedini narodni kandidat, koji će za protivnike imati "kandidate mafije ili ambasada".

MILOVO POVLAČENjE REFORMA DPS

NI politički analitičari nisu načisto da li će se Đukanović kandidovati za izbore.

Iako je on ključni razlog za niz izbornih poraza DPS, to daje šansu da odustane od novog izazova, povuče se konačno iz političkog života, čime će otvoriti reforme u samoj stranci. Istraživanje CEDEM-a iz decembra prošle godine pokazalo je da Đukanović nema velike šanse ako bi za protivkandidata imao nekoga kome bi trenutna parlamentarna većina dala zajedničku podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)