DVE DECENIJE FOTOGRAFISAO PLANINSKE STAZE: Priznanje Željku Starčeviću, arheologu i planinaru iz Herceg Novog

V.V.

13. 01. 2023. u 21:43

DESETINE kilometara planinskih staza u zaleđu Herceg Novog markirao je tokom protekle dve decenije Željko Starčević, arheolog i posvećeni planinar. Ovih dana on je na fotografsko-likovnom konkursu Opštine Novo mesto i Planinskog društva Krka zaslužio dve nagrade.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ФОТОГРАФИСАО ПЛАНИНСКЕ СТАЗЕ: Признање Жељку Старчевићу, археологу и планинару из Херцег Новог

Foto: Željko Starčević

Konkurs je organizovan povodom stote  godišnjice od rođenja Alojza Knafela koji je autor znaka kojim se markiraju planinske staze na prostoru nekadašnje Jugoslavije još od 1922. godine. Prepoznatljiva bela tačka u crvenom krugu našla se i na Starčevićevim nagrađenim fotografijama „Subrin amfiteatar“ i „Paštrovačka gora“.

Na konkurs je stiglo 35 fotografija i 54 umetnička rada, a petočlana komisija nagradila je autore  pet istaknutih fotografija i šest izuzetnih umetničkih radova. Starčevćeve fotografije zaslužile su drugo i peto mesto.

- Počastvovan sam što sam  sa dve fotografije bio među prvih pet na foto-konkursu kojeg je organizovala Opština Novo Mesto i Planinarsko društvo Krka, povodom 100 godina upotrebe danas širom ex JU prostora poznate Knefelčeve markacije. Posebno mi je drago što nagrada dolazi iz Novog mesta, grada pobratima Herceg Novog, komentarisao je  Starčević i dodao “Knefelčeva markacija nas i dalje povezuje”.

Starčević je markirao većinu planinskih staza u zaleđu Herceg Novog, kroz  vrletni Orjen i pitomo poluostrvo Luštica. Sada je angažovan na revitalizaciji mreže markiranih staza na području Budve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja