ODLUKA VLADE CRNE GORE: Saglasni da Dan opštine Mojkovac bude 7. januar

M. SEKULOVIĆ

29. 12. 2022. u 10:39

VLADA Crne Gore je na današnjoj sednici dala saglasnost da Dan opštine Mojkovac bude 7. januar.

ОДЛУКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Сагласни да Дан општине Мојковац буде 7. јануар

Foto: V. K.

Da se 7. januar slavi kao Dan opštine predložili su odbornici SO Mojkovac, a u znak sećanja na Mojkovačku bitku i nečuveni primer žrtvovanja crnogorske Sandžačke vojske pod komandom divizijara Janka Vukotića.

Predsednik SO Mojkovac Marko Janketić uputio je predsedniku Vlade Crne Gore 8. jula dopis u kojem je navedeno da je na sednici Skupštine opštine Mojkovac 10. juna doneta Odluka o pokretanju postupka za izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac, imenovana Komisiju za izradu njegovog predloga. Komisija je nakon sprovedene javne rasprave, predložila 7. januar za novi praznik opštine i podnela zahtev za davanje saglasnosti Skupštini opštine Mojkovac za promenu datuma praznika Opštine da, umesto dosadašnjeg praznika 13. avgusta, praznik opštine bude 7. januar. Ministarstvo javne uprave ocenilo je da je predmetni zahtev formalno pravno valjan, te je Vlada dala saglasnost na zahtev Skupštine opštine Mojkovac.

Za vreme vlasti DPS u Mojkovcu za praznik Opštine određen je 13. avgust, dan "ujedinjenja" Mojkovca i naselja Polja, koje je tada pripadalo opštini Kolašin. Na taj način, htela se "zaboraviti" čuvena Mojkovačka bitka... Letos, prilikom glasanja o 7. januaru kao Danu opštine, rečeno je da je većina građana Mojkovca za to da 7. januar bude Dan opštine i da se na taj način "vraća dug prema precima – junacima Mojkovačke bitke".

– Taj datum je ime Mojkovca upisao u udžbenike i knjige, a njeni junaci se porede sa događajima možda i najvećim u istoriji čovečanstva. Na ovaj način doprinosimo da Mojkovčani ne budu robovi jedne pogrešne ideologije - čulo se na sednici SO Mojkovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)