PČELARI BARA OGORČENI: Ponižavajuća podrška ministarstva

B. DABIĆ

29. 12. 2022. u 10:29

KAD bi se pčelari oslonili samo na proizvodnju meda- propali bi.

ПЧЕЛАРИ БАРА ОГОРЧЕНИ: Понижавајућа подршка министарства

Foto: B.D.

Loše godine  za pčelare u Crnoj Gori, a uz vremensku nepovoljnost, pčelari navode da su „poraženi“ i podrškom od Ministarstva poljoprivrede. U cilju blagovremenog preduzimanja mera i stvaranja uslova za opstanak pčelinjih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je opredelilo podršku, kao pomoć dohotku, od dva evra po registrovanoj pčelinjoj zajednici.

- Usled izražene suše i rasta cena inputa u sektoru pčelarstva, došlo je do proizvodnje ispod ekonomski opravdanog nivoa. Sušni period tokom godine doveo je do toga da su pčelinje zajednice došle na biološki minimum, a nedostatak hrane iz prirode (polen i nektar) smanjio je proces reprodukcije pčela i doveo zajednice na nivo opstanka. Dodatno, toplo vreme tokom oktobra i novembra uticalo je na neuobičajenu aktivnost pčela, te je potrebno reagovati dodatnom prihranom kako bi pčelinje zajednice preživele zimu - naveli su iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Ispred pčelara Bara Sanel Tiganj potvrđuje da su poslednje godine nepovoljne za proizvodnju meda. Usled manjih količna cena je na tržištu dostigla čak 20 evra po kilogramu.

-Ta “podrška” ministarstva je poniženje za nas pčelare. Subvencije smo dobijali i prethodnih godina, ali to je sve nedovoljno. Primera radi, u Hrvatskoj je ta podrška oko 10 evra po pčelinjoj zajednici - kaže Tiganj.

On naglašava - kad bi se pčelari oslonili samo na med, propali bi.

- Proizvodimo i matičnu mleč, polen, pergu… i to nam omogućava dodatni prihod - kazao je Tiganj.

Isplata preko Prve banke

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da će se isplata podrške izvršiti na jedinstveni matični broj svim registrovanim vlasnicima pčelinjih zajednica shodno upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava na šalterima Prve banke.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije