NISKA MEDALJA IZ 30 KOŠNICA: Paraćinac Aleksandar Stevanović (35) na imanju u Busilovcu vrca vrhunski med

Z. Rašić

31. 10. 2022. u 06:33

MLADI proizvođač iz Paraćina, Aleksandar Stevanović (35), koji je pre dve godine dobio Veliku zlatnu medalju za kvalitet bagremovog meda na Međunarodnom poljoporivrednom sajmu u Novom Sadu, ove godine je niski odličja dodao još tri "zlata", a najnovije je stiglo sa internacionalnog nadmetanja u Tetovu, u Severnoj Makedoniji.

НИСКА МЕДАЉА ИЗ 30 КОШНИЦА: Параћинац Александар Стевановић (35) на имању у Бусиловцу врца врхунски мед

Foto Privatna arhiva

Pre toga, na 17. međunarodnom sajmu pčelarstva "Medena Tuzla", među 900 uzoraka, Aleksandrov med je dobio najviše ocene na senzornoj i fizičko-hemijskoj analizi koju je obavio tamošnji Tehnološki institut, pa je Paraćinac nagrađen najsjajnijom medaljom. Treće zlato je doneo sa 53. internacionalnog sabora pčelara i poljoprivrede "Devojački bunar" u Deliblatskoj peščari. U Banatskom Karlovcu, Stevanović je apsolutni šampion postao među više od 60 uzoraka u kategoriji bagrema.

Iako sa suprugom i dvoje dece živi i radi u Paraćinu, Aleksandar već sedam godina uspešno brine o svom pčelinjaku u brdskom Busilovcu, na porodičnom imanju oca i dede. Spreman je da još uči, kvalitet mu je uvek bio važniji od kvantiteta, pa još ima tridesetak košnica - kao i pre dve godine. I, zasada, veli da mu je to dovoljno, jer je ove godine dobio i do 16 kilograma meda po košnici.

- Ne selim pčele i okrenut sam onome što medi na području Busilovca. A, posle bagremove paše koja je bila više nego dobra, skoro da nije bilo ničeg drugog, zbog suše. Inače, bagremov med je posebno cenjen kod kupaca iz inostranstva, ali još ne razmišljam o takvom plasmanu, jer sve brzo rasprodam komšijama, na kućnom pragu - zaključuje Aleksandar Stevanović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona