U BARU PROTESTOVALI PENZIONERI: Platili stanove, a na useljenje čekaju 12 meseci (FOTO)

B. DABIĆ

24. 12. 2022. u 16:30

VEĆ 12 meseci, 63 penzionera iz Bara čekaju da se usele u stanove koje su u potpunosti isplatili.

У БАРУ ПРОТЕСТОВАЛИ ПЕНЗИОНЕРИ: Платили станове, а на усељење чекају 12 месеци (ФОТО)

Foto: B.Dabić

Zbog prolongiranja useljenja u nekoliko puta, usled nedovršenog objekta koji je bez: rešenog pitanja struje,  postavljene rampe na ulazak u podzemnu garažu… grupa penzionera koji su kupili stanove  po povlašćenim uslovima, njih oko 60, danas su održali protest  ispred zgrade  u Popovićima.

Međutim,  ni na današnjem protestnom okupljanju nisu dobili odgovor-  kada će usleliti u svoje stanove. Ovo je drugi protest u poslednja dva meseca. Ispred penzionera Slavka Miković kaže da je rok do 25.januara da sve bude završeno, a u slučaju da ne bude sledi pokretanje tužbi

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta je počela u avgustu 2020. a prema planiranoj dinamici rok za završetak  je bio januar 2022.godine

Foto: B.Dabić

 

Dok podizvođač Milorad Vujović, direktor  građevinske firme   "Lipa ing" sa Cetinja, tvrdi da je “sve ispoštovao kao izvođač radova” te da će u ponedeljak  “dobiti izjavu nadzornog organa” stanje na terenu ne uliva optimizam za skoro uselenje penzionera. Podeljeni su i penzioneri, jedni bi da se  usele sutra strahujući  da li će živi dočekati dan da prespavaju u svom stanu, drugi istrajni da se “sve dovede pod konac i dobiju čisti papiri” . Na protest je došao i predsednik Opštine Bar Dušan Raičević koji je podsetio da je opština za ovaj objekat poklonila plac i oslobodila investitora plaćanaj komunalija.

- Ono što mene kao predsednika Opštine prilično zabrinjava je nedostatak komunikacije između investitora, izvođača radova i nadzornog organa koji traži da se određene stavke ovog projekta izgrade u skladu sa projektom, odnosno u skladu sa zakonom i standardima koji važe u toj određenoj oblasti, kazao je Raičević koji je penzionerima apelovao.

Foto: B.Dabić

 

-Ne bih preporučio da krenete u pravcu preuzimanja stambenih jedinica bez jasnog zapisnika, odnosno, zapisnika o primopredaji. Zato što samim tim preuzimate i deo odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način urađeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Plašim se da je sledeći korak neki sudski spor, koji će svaki penzioner morati da pokrene, zato što ste pošteno platili sve što je ugovorom bilo definisano u stopostotnom avansnom iznosu. I to se mora uvažiti, kazao je Raičević.

Foto: B.Dabić

 

 Okupljeni penzioneri zamerili su što se danas nije pojavio niko ispred Udrženja penzionera Bara koji su i potpisali ugovore sa izvođačem radova, firmom “Eurozox” iz Danilovgrada. Penzioneri su kupoprodajne ugovore potpisali sa Udruženjem penzionera Bar

Podsetimo, početkom novembra, na prvom protestu,  Mihailo Vorotović, nadzorni organ za elektro-tehničkeinstalacije, početkom novembra  skrenuo je pažnju da promena projektnog zadatka, koja se dogodila u međuvremenu (dogradnjom dva stana. Pretvaranjem poslovnog prostora u stambeni) neminovno za sobom povlači proceduru izrade novog plana i parametara „što mora biti revidovano“.

-Nit ja, niti moje kolege mašinske i građevinske struke, nećemo staviti potpis dok sve ne bude ispitano i testirano kako zakon propisuje.Ovdje propust može dovesti do ugrožavanja ljudskih života -naglasio je Vorotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana