ČAĐENOVIĆ NEGIRA KRIVICU: Advokat specijalnog tužioca Crne Gore o žalbi i neregularnostima pri hapšenju

S. ĐOKIĆ

13. 12. 2022. u 08:30

PODGORIČKI advokat Lazar Aković žalio se na rešenje sudije za istragu Višeg suda kojim je njegovom klijentu specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću u nedelju određen pritvor do 30 dana.

ЧАЂЕНОВИЋ НЕГИРА КРИВИЦУ: Адвокат специјалног тужиоца Црне Горе о жалби и нерегуларностима при хапшењу

Foto: S. Đokić

U razgovoru za "Novosti", on je pojasnio da je to učinio zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakonika, povrede Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Rešenje ne sadrži valjane razloge o bitnim činjenicama, razlozi rešenja potpuno su nejasni i u znatnoj meri su protivrečni. Pre svega, nije ispunjen prvi uslov za određivanje pritvora, a to je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret - kaže Aković.

Čađenović je tokom saslušnja negirao izvršenje krivičnih dela koja su mu stavljena na teret, precizirajući da nikako nije mogao da postane član kriminalne organizacije poznatije kao "kavčani", čije članove je optužio više puta. Tvrdio je da nije postupao po bilo čijim nalozima, već da je odluke donosio u skladu sa dokazima u spisima predmeta i objasnio je da ne poznaje Radoja Zvicera, ali da je izdao nalog za hapšenje tog Kotoranina.

Tvrdio je i da ne poznaje Duška Roganovića, kog je u jednom predmetu procesuirao i pojasnio da nisu svi iskazi svedoka saradnika potvrđeni dokazima.

Sa druge strane, Specijalno državno tužilašto Čađenovića tereti da 24. septembra 2020. svesno nije pokrenuo postupak protiv Roganovića, iako je svedok saradnik, Milan Kankaraš, tokom saslušanja u SDT, tog Novljanina označio kao organizatora ubistva Nikšićanina Predraga Peda Pejovića i osobu koja mu je naredila da prati "Mrvu i Kića", čije ubistvo je planirao.

Nakon završene istrage Čađenović je podigao optužnicu protiv Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vica i Jova Riznića.

- Iako je znao sadržinu iskaza svedoka saradnika, te je na taj način Dušku Roganoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka, o čemu je 27. novembra 2020. okrivljeni Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera tako što mu je napisao poruku:

"Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao", - piše u naredbi i dodaje da je narednog dana Zvicer poslao poruku Slobodanu Kašćelanu, u kojoj je pisalo: "Završio sam Dulu da ga ne hapse", a ovaj mu je odgovorio: "Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože".

Specijalno tužilaštvo Čađenovića teret i da 3. decembra 2020, na Zvicerov zahtev, ponovo spasao Roganovića, jer je svedok saradnik dan pre toga ispričao policajcima da je ovaj Novljanin preuzeo posao nabavke i distribucije kokaina nakon što mu je u Beču ubijen brat od strica Vladimir Roganović. I o tome je Lazović izvestio navodnog vođu "kavčana" i to porukom da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška, odnosno, da se neće hapsiti Duško, jer je tako dogovoreno.

Pored toga, specijalni tužilac se sumnjiči da je 18. avgusta 2021. prikrio da su Zvicer, Milan Vujotić, Dragan Knežević i Radoje Živković organizatori ubistva Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića. Čađenovića sumnjiče i da je klan spasao i 20. januara 2022, kada je odlučio da ne goni Zvicera, Lazovića, Ljuba Milovića, Živkovića, Spasojevića, Kašćelana, Vujotića, Mujovića, Pantovića i Perovića. Navodno, on je sakrio podatke koje mu je "Europol" dostavio po zamolnici protiv Lazovića, Milovića i drugih, a potom predmet arhivirao.

NA APLIKACIJI "SKAJ" GA NE SPOMINjU

- UKAZUJEMO da nema dokaza da je okrivljeni imao sa bilo kim komunikacije koje su ostvarene putem aplikacije "Skaj" aplikacije, te da u tim komunikacijama organizator kriminalne grupe i pripadnici iste ne spominju njegovo ime - kaže advokat Aković.

- To što je, kako se tvrdi, 27. novembra 2020. Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera da su izvukli iz prijave Duška Roganovića, ne znači da je okrivljeni nezakonito postupao, već da je Lazovićimao informaciju iz njemu poznatih izvora da je podignuta optužnica u kojoj nije označeno ime Duška Roganovića i da je tu informaciju plasirao Zviceru.

MOŽDA ZNA GDE SU KOSTI MOG SINA

MIRSADA Spahić u razgovoru za "Novosti" je rekla da je prvog dana decembra bila kod Čađenovića, koji joj obećao da će se potruditi da se slučaj ubistva njenog sina Adisa rasvetli do kraja.

- On mi je tog dana saopštio da postoje novi dokazi i da su blizu toga da se slučaj privede kraju. Samo nekoliko dana kasnije on je uhapšen. Bila sam u šoku. Sumnjala jesam da nešto zna više, ali da je o ovome reč nisam. Sada verujem i da zna i gde su kosti mog sina - kazala je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)