STRAHUJU OD SVAKE KAPI KIŠE: Na poplavljenom građani koriste kratak predah da bar ublaže štetu gde god mogu

M. SEKULOVIĆ

22. 11. 2022. u 06:11

NA poplavljenom severu Crne Gore još se saniraju posledice poplava koje su u nedelju zahvatile ovo siromašno područje, ali, građani sa strepnjom očekuju nove, najavljene obilne padavine!

СТРАХУЈУ ОД СВАКЕ КАПИ КИШЕ: На поплављеном грађани користе кратак предах да бар ублаже штету где год могу

Berane, Foto M. S.

Situacija je teška u Kolašinu, ali je sanacija posledica velikog nevremena već počela.

Teška mehanizacija radi na klizištu izazvanom podzemnim vodama, u Gornjem Pažanju.

- Čim se vremenske prilike stabilizuju treba da se osmisle mere kojima bi se problem tog klizišta rešio trajno. U sadašnjem stanju je opasnost za celo naselje, kaže predsednica Opštine Marta Šćepanović, čija ekipa "motri" na još jedno klizište.

U nedelju je reka Pčinja "slomila" betonski most ka naselju Lugovi, ali je angažovana privatna firma koja je u rekordnom roku izgradila privremeni pešački most na reci, koja je od grada odsekla dvadesetak domaćinstava...

- Vremenske nepogode su izazvale veliku materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi u velikom broju mesnih zajednica na području opštine. Opasnost od poplava je prisutna i dalje, kaže, za "Novosti", predsednik Opštine Berane Vuko Todorović, koji ističe da je sprečeno izlivanje Bistrice i ugrožavanja domaćinstava koja se nalaze na tom potezu.

Gusinje, Foto A. R.

U prekidu je put Kurikuće-Šiška, a pojačavaju se nasipi oko Bistrice, dok Lim i dalje preti naselju Donji Talum u Beranama.

U nedelju veče bilo je poplavljeno izbegličko naselje Riversajd na desnoj obali Lima, u naselju Rudeš, ali se voda dobrim delom povukla.

- Obećali su pomoć iz Opštine, evo stigli su lekari iz Doma zdravlja. Vrše preglede, mere šećer ljudima. Treba da počne dezinfekcija kuća, kažu stanivnici Riversajda, uglavnom Romi sa Kosmeta.

U Rožajama su poplave sprečene, ali je više kuća oštećeno podzemnim vodama. U Plavu se izlilo jezero i poplavilo više kuća. Dramatično je bilo i u Gusinju.

Nadošle reke Ljuča i Grnčar napravile su veliku štetu imanjima u plavsko-gusinjskoj kotlini. Voda se povlači, ali neke kuće su ugrožene i dalje, a juče je u ovom kraju padao sneg...

Kolašin, Foto M. S.

VODA NIJE ZA PIĆE

ZBOG obilnih padavina koje su dovele do zamućenosti izvorišta reka, voda iz lokalnih vodovoda ni juče nije bila za piće. Bez vode iz slavina su građani Kotora, Kolašina, Berana sa okolinom ali i dela Podgorice. Glavnom gradu voda sa podgoričkog izvorišza Mareza ni juče nije bila za piće.

- Pri ovom stepenu zamućenja ne pomaže ni prokuvavanje, kaže pomoćnik direktora "Vodovod i kanalizacija" Dragić Vukić, koji ističe da je reč o vanrednoj situaciji, pa su Opštu bolnicu i izbeglička naselja snabdeli vodom za piće sa područja opštine Plav, gde je jedino pronađena ispravna voda za piće...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna